2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı belli oldu
AA & Ensonhaber

2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan isim belli oldu.

Nobel Komitesi, 2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nü 77 yaşındaki ABD'li kadın şair Louise Glück'e verdi.

Glück, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan 16'ncı kadın yazar oldu.

"KUSURSUZ ŞİİRSEL SES"

İsveç Akademisi'nden yapılan açıklamada, Glück'ün, "yalın bir güzellikle, bireysel varoluşu evrenselliğe ulaştıran şaşmaz şiirsel sesi" nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Glück'ün "sarihlik arayışıyla biçimlendirdiği yapıtlarında, çocukluğu, aile yaşamını, ebeveynlerle ve kardeşlerle ilişkileri ele aldığı, bunların yapıtların merkezini oluşturduğu" bildirildi.

77 yaşındaki yazar, ödülün yanı sıra 10 milyon İsveç kronu (1,1 milyon dolar) para armağanın da sahibi olacak.

2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı belli oldu

LOUISE GLUCK KİMDİR?

İlk kitabı "Firstborn"u (İlk Doğan) 1968 yılında yayınlayan Glück, Amerikan edebiyatının en önemli şairlerinden biri kabul ediliyor. 1943 yılında New York'ta dünyaya gelen Glück, Sarah Lawrence Koleji ve Columbia Üniversitesi'nde eğitim aldı. Şairlik dışında şiir konusunda denemeler yazdı, üniversitelerde dersler verdi.

Bugüne dek 12 şiir kitabı yayınlanan şair, Nobel'in yanı sıra 1993'te Wild Iris (Yaban Süsen) kitabıyla Pulitzer Ödülü'nü, 2014'te ise Faithful and Virtuous Night (Sadık ve Erdemli Gece) kitabıyla Ulusal Kitap Ödülü'nü kazandı.

Yapıtlarında acının, travmanın, arzunun ve doğanın insan ruhunu aydınlatıcı yönlerine odaklanan Glück'ün, hüznün ve yalıtılmışlığın içten anlatımı olan bir dil yarattığını vurgulayan edebiyat eleştirmenleri, onun şiir kişiliklerini inşa etmekteki başarısı ile öz yaşam öyküsü ve mitler arasında kurduğu bağlantıya dikkati çektiler.

2020 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı belli oldu