Dışişleri Bakanı'ndan Trump'ın tweetlerine tepki
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye yönelik küstah tehditlerine yanıt verdi.

"ÇOK SEVİYORSANIZ ALIR GÖTÜRÜRSÜNÜZ"

PKK/YPG konusunda da Avrupa'yı eleştiren Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Asselborn'un yüzüne karşı, "Eğer bu kadar çok seviyorsanız YPG’lileri, PKK’lıları zaten ülkelerinizde var, alır götürürsünüz." dedi.

Dışişleri Bakanı'ndan Trump'ın tweetlerine tepki

Dışişleri Bakanı'ndan Trump'ın tweetlerine tepki ViDEO

Mevlüt Çavuşoğlu'nun öne çıkan diğer açıklamaları şu şekilde;

"STRATEJİK ORTAKLAR TWITTER ÜZERİNDEN KONUŞMAZ"

"Sayın Trump, iki kere Cumhurbaşkanımızı arayarak kararını iletti. Stratejik ortaklar Twitter üzerinden konuşmaz. Suriye'yi bölmek isteyen bir terör örgütü var, bizim hedefimiz bu terör örgütü...

Biz Kürtlerin düşmanı değiliz, tarihte de en çok savunan biz olmuşuzdur, olmaya da devam edeceğiz. Bu terör örgütlerini bir tutarak bir yere varamayız.

TRUMP'IN SON TWEETİNDE BİR İÇ POLİTİKA OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Avrupa, ABD bu gerçeği bizden çok daha iyi biliyor. Trump'ın durumunu anlıyoruz, üzerinde çok ciddi baskı var. Son tweetinde bir iç politika olduğunu biliyoruz, ama stratejik ortaklar sosya medya üzerinden konuşmaz.

HİÇBİR TEHDİDE PAPUÇ BIRAKMAYACAĞIMIZI SÖYLEDİK

Hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı söyledik. Bir tarafta ekonomik zorluklar, bir tarafta terör tehdidi. Bu millete sorsalar, karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için ne gerekiyorsa onu yaparız.

HAK ETTİĞİMİZ SAYGIYI ABD VE HERKES BİLMELİ

Trump'ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Öncelikle hak ettiğimiz saygıyı, ABD ve herkes bilmeli. ABD ve herkes üslubunu ve davranışlarını ayarlamalı.

İDLİB'İN TERÖR YUVASI OLMA NEDENİ REJİM VE DESTEKÇİSİ OLAN ÜLKELER

İdlib, bir terör yuvası olduysa bunun sorumlusu rejim ve destekçisi olan ülkelerdir. O teröristleri Dara'dan Humus'tan rejim ve destekçisi ülkeler gönderdi. En son sıra İdlib'e gelince, bunu bahane ederek İdlib'e saldırmak amaçtı.

Sahada değişik gruplar var, hepsini kontrol etmek kolay değil. Ama genel anlamda baktığımız zaman İdlib muhtırası başarılı bir şekilde uygulanmıştır. HTŞ'nin ya da El Nusra'nın, İdlib bölgesinin yüzde 50'sini ele geçirdiği söylemi doğru değildir.

Radikal gruplar, alınan tedbirlerden rahatsız ve ılımlı muhalefete saldırıyor. Bu terör örgütlerine yönelik ne yapacağımızı da konuşmamız lazım. Burada ciddi bir durum var ama Türkiye burada yapıcı bir şekilde üzerine düşeni yapıyor çünkü Suriye'de siyasi çözüm için bu çok önemlidir.

HİÇ KİMSE DEAŞ İLE GÖĞÜS GÖĞÜSE ÇARPIŞMADI TÜRKİYE DIŞINDA

ABD ile aramızda üç tane yükek düzeyli çalışma grubu var. Bir tanesi Suriye'yle ilgili, ikincisi konsolosluk konularına ilişkin, bir diğeri de PKK üzerine bir çalışma grubu. Amerikan tarafı 5 Şubat'ta toplantı gerçekleştirmek istediler. Arkadaşlarımız da gidecek. 6 Şubat'ta da DEAŞ'a karşı mücadele koalisyonunun toplantısı var. Burada 65 ülke var ancak DEAŞ'a karşı mücadele eden tek ülke Türkiye olmuştur. O toplantılar dostlar alışverişte görsün toplantısı. Irak'ta bine yakın DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. Hiç kimse DEAŞ'la göğüs göğüse çarpışmadı Türkiye dışında.

EĞER BU KADAR SEVİYORSANIZ ALIR GÖTÜRÜRSÜNÜZ

Herkes dağılıp gidiyor, iş yine bize kalıyor. Hiçbir ülke göğüs göğüse çarpışmamıştır, Türkiye’den başka. Eğer bu kadar çok seviyorsanız YPG’lilerii PKK’lıları zaten ülkelerinizde var, alır götürürsünüz."

Günün önemli gelişmeleri VİDEO