Eva Peron kimdir

Eva Peron kimdir

7 Mayıs 1919 tarihinde, Arjantin'in Los Tolodos kentinde, Juan Duarte ve Juana Ibarguren'in evlilik dışı çocukları olarak dünyaya geldi. Zaten evli olan Juan Duarte, daha sonra Evita'yı ve Juana'yı terkederek, büyük sıkıntılar yaşamalarına sebep oldu. Bu dönemde Arjantin'de, evlilik dışı kişiler yasalar tarafından dışlanmaktaydı.

Evita, yıllar sonra doğduğu yere dönerek, bu dönemle ilgili herşeyden kurtulmak için, doğum belgesini ortadan kaldırdı. En büyük hayali aktris olmak olan Peron, küçük kasabalarda yokluk içinde geçirdiği çocukluğunun ardından, hayalini gerçekleştirmek için 1930'lu yıllarda Buenos Aires'e gitti.

AKTRİS OLMAK İSTEDİ

Buenos Aires'te bir radyo istasyonunda bulduğu işe birsüre devam etti ve 1943 yılında, dönemin Sosyal Güvenlik Bakanı olan Juan Peron ile tanıştı. Evita, Juan Peron'un başbakan olmak için sarfettiği çabaya, halk arasında popüler olması yönünde eşi görülmemiş bir destek verdi. Juan Peron, 1945 yılında, başkanlık yarışında kendisinden çekinen iktidardaki rakipleri tarafından tutuklandı fakat Eva'nın çabaları ile toplanan ve hükümete Peron'un suçsuz olduğunu söyleyen yaklaşık 300.000 kişinin ısrarlı isteği üzerine serbest bırakıldı.

BAŞKAN YARDIMCISI EVİTA

21 Ekim 1945 tarihinde çiftin ilişkileri evlilikle sonuçlandı. Juan Peron'un başbakan seçilmesinin ardından, Evita'nın eşine politik kulvarda olan desteği artarak devam etti. Daha sonra Çalışma Bakanı olan Evita fakir Arjantin halkına verdiği sözleri tutarak, ücretlerin arttırılması ve daha iyi sosyal standartlar konularında çalışmalar yaptı.

1951 yılına gelindiğinde, Evita başkan yardımcısı olmak için adaylığını düşünmeye başladı. Hükumet içinde gittikçe artan bir güce sahip olmaya başlayan Evita'nın adaylığı, onu küçümseyen pek çok askeri lider tarafından büyük bir hoşnutsuzlukla karşılandı. Arjantin Anayasası'na göre başkan yardımıcısı, başkanın ölümü halinde onun yerini almaktaydı ve böyle bir durum askeriyenin kabullenebileceği bir durum olamazdı.

HASTALIĞI VE TEDAVİ SÜRECİ

İşçilerden, sendikalardan ve kadınlardan büyük bir destek aldı ve bu destek, eşi Juan Peron'u bile oldukça şaşırttı. 1951 yılında sağlığı bozlumaya başlayan Evita, bir ameliyat geçirdi. Halka Apandist ameliyatı olarak yansıtılmasına rağmen, hastalığı ciddiydi. Rahim kanseri olmuştu ve aşırı boyutlara varan halsizlik ve yorgunluk ile başetmekte oldukça güçlük çekiyordu. İlerlemiş olan hastalığını iyleştirmek için yapılan ameliyatlar yararlı olmadı. Bir süre sonra Evita, destek almadan ayakta duramayacak hale geldi.

RUHANİ LİDER

Juan Peron'un ikinci kez başkan seçilmesinden birkaç gün sonra Eva Peron, bir devlet töreni ile, "ulusun ruhani lideri" olarak adlandırıldı. Tedavisi için gittiği Amerika'da kemoterapi gördü. O dönemde çok yaygın olmayan bu tedavi şekli ilk defa bir Arjantin vatandaşına uygulanmaktaydı. Sonuçsuz kalan çabaların ardından, 26 Temmuz 1952'de, henüz 33 yaşında, hayata veda etti. Ölümünün ardından Arjantin'de geniş çaplı bir yas ilan edildi. Eva'nın cenazesi, ölümünden sonra da halkın görebilmesi için mumyalandı.

CENAZESİ 16 YIL SAKLANDI

Ölümünden sonra gerçekleşen askeri darbe ile, Juan Peron'un iktidarı yıkıldı ve Evita'nın sergilenmek için hazırlanan cenazesi 16 yıl boyunca ortadan kayboldu. Askeri Hükümet, Peron çifti ile ilgili bütün dokümanlara yasaklar getirdi. 1973 yılında askeri yönetim sona erdi ve sürgünden dönen Juan Peron, üçüncü kez başkan seçildi.

Juan Peron'un 1974 yılındaki ölümünün ardından, Evita'nın İspanya'daki cenazesi tekrar Arjantin'e getirilerek, Buenos Aires'teki aile mezarlığına defnedildi. Hakkında pek çok film çekilen ve kitaplar yazılan Evita, Arjantin tarihinde bir efsane olarak herzaman yerini korudu.