Android telefonlara gizlice giren zararlı yazılım
ensonhaber.com

Anubis isimli kötü amaçlı bir yazılım, Google Play Store'daki güvenlik önlemlerini atlatarak, birkaç basit uygulama aracılığıyla telefonlara sızmayı başardı. Ancak Google, yaptığı açıklamada bu zararlı yazılım içeren uygulamaları tamamen kaldırdığını belirtti.

İKİ UYGULAMA KALDIRILDI

Akıllı zararlı yazılım içeren bu uygulamalar, çeşitli pil tasarrufu ve para birimi uygulamalarından telefonlara gizlice sızıyor. Toplamda 5 bin indirme ve 70'den fazla yorum içeren 'BatterySaverMobi' ve 'Currency Converter' adlı uygulamalarda söz konusu yazılımın olduğu tespit edilince, bu iki uygulama Google Play Store'dan kaldırıldı.

android

HAREKET SENSÖRÜNÜ KULLANIYOR

Kullanıcılara kendini göstermemek ve gizli kalmak için neredeyse hiçbir şey yapmasına gerek kalmayan bu akıllı yazılım, devreye girmek için telefonunuzun hareket sensörü verilerini kullanıyor. Normalde zararlı yazılımı tespit etmek için kullanılan zararlı yazılım araçları, Android'de sanal bir ortam oluşturarak söz konusu uygulamayı test eder. Ancak bu test sırasında hareket sensörlerlerinin tetiklenmediğini tespit eden Anubis, tam da hareket sensörleri devreye girince aktif oluyor.

android

ANUBIS TELEFONUNUZA NE GİBİ ZARARLAR VERİYOR?

Anubis, telefonunuza oldukça kötü zararlar verebiliyor. Normal zararlı yazılımların aksine bir keylogger olarak çalışan yazılım, klavyenizle yazdığınız bütün verileri topluyor. Şimdiye kadar 93 farklı ülkeye yayılan bu zararlı yazılım, aynı zamanda size farkettirmeden istediği zaman ekran görüntünüzü alabiliyor. Raporlara göre Anubis, şimdiye kadar birçok banka bilgilerini, kredi kartı numaralarını, elektronik hesap bilgilerini ve daha birçok veriyi akıllı telefonlardan toplayarak veritabanına kaydetmiş durumda.

Siz de bu zararlı yazılımlardan uzak durmak için herhangi bir uygulamayı indirmeye kadar verdiğiniz zaman bir kez daha düşünün. Ayrıca Google Play Store dışından da uygulama yüklememeye dikkat edin.