Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti

Trabzon’da, havaların ısınmasıyla eriyen karlar nedeniyle heyelan olayları art arda yaşandı.

Yamaç eğiliminin ve killi kayaçların fazla olduğu kentte toprak yumuşayınca, son bir ayda 100’ün üzerinde heyelan yaşandı.

Riskli görülen yaklaşık 30 ev boşaltıldı. Tarım alanları, yollar ve yerleşim birimleri zarar gördü. Meydana gelen heyelanlarda, herhangi bir can kaybının yaşanmaması ise teselli oldu.

İHA’nın haberine göre; Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Kara konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilkbahar aylarında bölgede heyelanların arttığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Heyelanın sebeplerini birçok başlık altında sıralayabiliriz. Bunlar birincisi topografik yapımızın çok eğimli olması. Buna bağlı olarak da yamaçların stabilitesinin kritik bir noktada olması. Ayrıca iklim ve buna bağlı olarak yağışlar ve jeolojik yapı bunlar heyelan olaylarında önemli etkenler.

“İlkbaharda heyelanlarda bir artış var”

Özellikle yağışlara bağlı olarak toprak içerisindeki suyun miktarı arttığında ve altta da kaymaya elverişli bir jeolojik tabaka olduğu zaman heyelanlar kaçınılmaz oluyor. Özellikle geçiş dönemlerinde yani ilkbaharda heyelanlarda bir artış var. Bunun da sebebi, havaların ısınmasına bağlı olarak karların erimesi ve buna bağlı olarak da yamaç içerisindeki suyun sızarak bir basınç oluşturması ve buna bağlı olarak ta heyelanlar sıklıkla görülüyor.

Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti ViDEO

Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti

“Ormanların kaldırılarak çay, fındık tarımına döndürülmesi heyelanları tetikliyor”

Heyelanların oluşumunda insanların da etkisi var. Özellikle yanlış arazi kullanımı, ormanların kaldırılarak çay, fındık tarımına döndürülmesi bunlar da yine heyelanları tetikliyor dolayısıyla arazinin kaymasını elverişli hale gelmesine sebep oluyor. İnsanların diğer etkisi de; özellikle yol yapıldığı zaman topuk tarafı kazıldığında artık yamacın aşağıya doğru hareketi kolaylaşıyor. Yine üzerine yerleşim yapılarak yamaca ek yük bindirildiği için bu da yine heyelanları etkileyen önemli unsurlardan birisi.

Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti

“Tarımdan ziyade devamlı bitki örtüsüyle kaplı olması lazım”

İki başlık üzerinde durmamız lazım. Birincisi topografik yapısı, eğimli arazilerin olması ikincisi de yağışlar. Üstteki toprak suyu sızdıracak seviyede drenajı yüksekse, o suyu alarak aşağıda geçimsiz bir tabaka üzerinde adeta bir balon gibi biriktiriyor. Kayma yüzeyinde yukarıdan aşağıya doğru hareket ediyor. Yani Doğu Karadeniz’de topografik yapı ve iklimi ön planda ele almak gerekiyor ve bunların etkisi kaçınılmaz.

Türkiye’nin AFAD haritasına baktığımız zaman oralarda da kısmen meydana geliyor ancak Doğu Karadeniz’deki kadar yoğunlukta değil. Bu da tabii ki yağışlar ve topografik yapı ve çok dik eğimli arazilerin olması. Yanlış arazi kullanımını da buna ekleyebiliriz. Özellikle eğimli arazilerde tarımdan ziyade devamlı bitki örtüsüyle kaplı olması lazım ya da orman olması lazım ya mera olması lazım. Buraları açarak çay tarımına fındık tarımına dönüştürdüğümüz zaman bu yağışların bu eğimin olduğu yerde de tabii kaçınılmaz olarak heyelanlar görülüyor.

Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti

“Ormanları, doğal bitki örtüsünü korumamız lazım”

Tarımsal faaliyetleri yaparken kesinlikle ormanları, doğal bitki örtüsünü korumamız lazım. Önce yamaçtan akan toprak erozyonda da aynı şekilde dereye ulaşıyor. Dereye ulaştıktan sonra dere suyu ile birlikte denize aktarılmış oluyor. Sel ve heyelan bunlar birbirleriyle at başı hareket ediyor. Örneğin bir sel olduğu zaman dere aşağıda kısmı oyduğu zaman yukarıdan aşağıya doğru toprak kayması ve heyelan birlikte görülüyor. Heyelanda verimli topraktan ziyade oradaki bütün malzeme taşınmış oluyor.

Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti

Erozyonu ele alacak olursak yukarıdan aşağıya doğru tabi ki üstteki verimli toprak taşınıyor ama heyelanda bunu söyleyemeyiz. Toprak kaybı erozyon ile dereye, dereden denize taşınan toprak miktarıyla ilgili olarak önceki yıllarda bir Kıbrıs adası büyüklüğünde yıllık 500 milyon ton toprak taşınması olduğu ifade ediliyordu. Ancak son yıllarda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün bir çalışması neticesinde bunun daha küçük olduğu 160-170 milyon ton civarında olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu rakamlar yüksektir özellikle topraklarımızı üst toprak taşındığı için tarıma elverişli verimli toprak olduğu için bunların kaybına tahammülümüz yok.

Trabzon'daki heyelanların sayısı 100'ü geçti

“Ormanı korumak aynı zamanda toprağı korumak aynı zamanda suyu korumak demektir”

Çünkü ülke genelinde son zamanlarda gıda önemli bir konu haline geldi. Verimli tarım yapabilmemiz için bu toprakları yerinde tutmamız gerekiyor. O nedenle erozyonla, heyelanla, sellerle birlikte toprakların kaybı ülkemiz açısından olumsuzluk arz ediyor. Bu dönemler kritik dönemler. Sel, heyelan olayları olma ihtimali yüksek. O nedenle riskli alanlardan kaçınmak gerekiyor. Tarımsal faaliyetleri yaparken kesinlikle ormanları doğal bitki örtüsünü korumamız lazım. Ormanı korumak aynı zamanda toprağı korumak aynı zamanda suyu korumak demektir. Ormanlara gerekli duyarlılığı gösterirsek aynı zamanda sel ve taşkınları heyelanları önlemiş oluruz.”