Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama
ensonhaber.com

Türkiye dün Bursa'da ortaya çıkan trajik olayla dehşete düştü.

Teyzesi tarafından 1 yıldır çöp evde kilit altında tutulan küçük Muhammet, teyzesi ve ev sahibi arasındaki kira davası sonucu eve gelen ekipler tarafından bulundu.

Ajanslara düşen haber ve küçük Muhammet'in fotoğrafları Türkiye'nin gündemine oturdu.

Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama VİDEO

Türkiye'yi şoka sokan görüntüler

Fotoğraflarda açlık susuzluk çeken, ışık görmeyen küçük bedenin uzamış saçları ve tırnakları ile bir deri bir kemik halindeki küçük çocuğun görüntüleri görenlerin tüylerini diken diken etti.

Tevadi ve koruma altına alınan Muhammet'in son durumu ise merak konusuydu.

Konuya ilişkin açıklama küçük çocuğun tedavisinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi'nden geldi.

Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama

"Kuzumuzun genel durumu gayet iyi"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, konuya ilişkin açılamasında, Muhammet'in pediatri servisinde gözetim altına olduğunu söyledi.

Dün üzücü bir haberle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Özkan, "9 yaşındaki bir çocuğun hak etmediği bir muameleyle karşı karşıya kalması sonucundaki görüntüler hepimizi şoke etti. Kuzumuz şu anda Akdeniz Üniversitesinde, takip, tedavi ve bakım altında.

Biraz önce yanındaydım, kuzumuzun genel durumu gayet iyi. Konuştuk, gülüştük. Küçük bir çocuğun bunu idrak etmesi çok da kolay değil. Ancak genel olarak baktığınızda gelişme geriliği mevcut. Doktorlarımızla konuştuk, 1 yıl içinde yavaş yavaş toparlayacaklar gibi görünüyor." diye konuştu.

Özkan, pediatri servisinde tedavinin sürdüğünü, pediatrik gastroenteroloji, endokrinoloji ve çocuk psikiyatrisi bölümleri tarafından takip edileceğini vurguladı.Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama

"Gülümsüyor bizimle iletişime geçiyor"

Gelişme geriliğinin yanında, şu an çok algılayamadıkları ancak tedaviler ve takipler sırasında algılayabilecekleri ruhsal travmalarını göreceklerini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Önemli olan iki şey var, birincisi hiçbir canlının hak etmediği bu davranışı yapan insanların yanına kar kalmaması. Elbette o ailelerin durumlarını bilmiyoruz, yargılamak çok doğru olmayabilir ama vatandaş olarak hiçbir canlıya, kimsenin zarar verememesidir, vermeye kalkışmaması ve bunun en ağır yaptırımlarla karşılaşacağını bilerek buna kalkışmamasıdır.

Yaptırımların biraz daha ağır olması gerekiyor. İkincisi de bu çocuğun ruhsal sağlığı açısından tüm toplumun görevi var. Ona sevgi vermek önemli. Devletimiz onu koruyacak. Çok iyi bakılıyor çocuğumuz."

Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama

"Çok güzel gülümseyen bir çocuk"

Üniversite olarak tıbbi müdahale, tedavi ve sevgi vereceklerini anlatan Özkan, "Çok güzel gülümseyen bir çocuk. Aslında ben daha korkak bir çocuk bekliyordum. Ama gülümsüyor, bizimle iletişime geçiyor. Bu, olumlu veriler. Uzun bir süreç olacak, önemli olan onu, yaşadıklarını geride bırakabilecek kadar güçlü yetiştirebilmek." dedi.

Çocuğun olması gerekenin çok altında, bir deri bir kemik olduğunu dile getiren Özkan, tedavisinin yanında protein, kalori desteğiyle ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.


Çöp evde bulunan çocuğun annesi: Kardeşim oğlumu annemin cenazesinde kaçırdı / Ek fotoğraf -1

"Herhangi bir organ yetmezliği tespit etmedik"

Çocuğun genel durumunun iyi olduğunu vurgulayan Özkan, "Herhangi bir organ yetmezliği tespit etmedik ama çok ciddi bir gelişme geriliği mevcut. Biraz sıvı açığı var, onu takviye edeceğiz. Düşük kalorili başlayıp, sonra yüksek kaloriliye geçeceğiz. Amaç, yaşıtlarını görüntü olarak yakalayabilmesi." ifadelerini kullandı.

Çocuğun okuma yazma bilmemesinin kendisini üzdüğünü belirten Özkan, çocuğun verdikleri oyuncaklarla mutlu olduğunu, taze fasulye yediğini, çorba içtiğini anlattı.

Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama

17 kiloda ve 1 metre 38 santimetre boyunda

Cem M.A'nın enerjisinin az olduğunu, 17 kiloda ve 1 metre 38 santimetre boyunda olduğunu ifade eden Özkan, "Onu çok sevdiğimizi söyledik, 'iyi ki aramıza geldin' dedik. Sevginizi aktarabilmeniz çok önemli. O 'Burada olmaktan mutluyum, çok fazla bir isteğim yok.' dedi. Oyuncağı görünce çok mutlu oldu." ifadelerini kullandı.

Rektör Özkan, çocuğu topluma hızlı şekilde kazandıracaklarını belirterek, refakatçi olarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden çalışanların olduğunu vurguladı.

Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama

"Yavaş beslenme sürecine başlanacak"

Başhekim Yıldıray Çete de uzun süren açlıktan dolayı aniden beslenmeye geçmemek gerektiğini söyledi. "Uzun süre açlıktan dolayı yeniden beslenme sendromu gelişebiliyor. Yüksek kalorili değil de düşük kalorili ve yavaş beslenme sürecine başlanacak. Bu, zaman alan bir süreç olacak." diyen Çete, en kısa sürede gereken takviyelerle çocuğu normal hayatına döndürebileceklerini söyledi.

Çöp evde bulunan çocuğun annesi: Kardeşim oğlumu annemin cenazesinde kaçırdı / Ek fotoğraf -3

Küçük Muhammet'in çöp evde bulunması

Bursa'daki dairesini 2 yıl önce Kamuran Pınar A'ya (44) kiraya veren Aydın S, daha sonra kirasını ödemeyen kadına dava açmış, mahkemenin, evin tahliye edilmesine karar vermesinin ardından adrese giden icra ekibi, dairenin kapısını çilingir yardımıyla açtırarak kilidi değiştirmişti.

Evin kilidini tekrar değiştirerek mahkemenin tahliye kararına uymayan Kamuran Pınar A'nın emniyette ifadesine başvurulmuştu. Bu sırada çöplerle dolu evin temizlenmesi için haber verilen Nilüfer Belediyesi temizlik görevlileri, kapısı kilitli bir odada çöplerin arasında yatan ve sağlık durumunun iyi olmadığı tespit edilen 9 yaşındaki Cem M.A'yı baygın halde bulmuştu.

Çocuğun annesinin, Kamuran Pınar A'nın kız kardeşi Y.A. (38) olduğu belirlenmiş, çocuk savcılık kararıyla, Antalya'da yaşayan anneye teslim edilmişti. 9 yaşındaki Cem M.A. ile Kamuran Pınar A'nın 16 yaşındaki kızı E.Z.A, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerince koruma altına alınmıştı. Çocuk, tedavi için Akdeniz Üniversitesi Hastanesine götürülmüştü.

Çöp evde bulunan Muhammet hakkında Akdeniz Üniversitesi'nden açıklama

Çöp evde bulunan çocuğun annesi: Kardeşim oğlumu annemin cenazesinde kaçırdı / Ek fotoğraf -2