Çin'e bakır yerine kaldırım taşı gönderen 11 kişi mahkemede
DHA

Türkiye'de faaliyet gösteren bir şirket 20.06.2020 tarihinde Çin'de fabrikası olan İsviçre'deki bir şirket ile külçe halinde 10 bin ton saf bakır ihracatı konusunda 36 milyon dolar karşılığında anlaştı.

İki firma, bahse konu malzemenin Ambarlı Limanından Çin´in Lianyungang kentindeki limana gönderilmesi yönünde mutabık kaldı.

Bu esnada anlaşma bedeli olan 36 milyon doların banka yoluyla Türkiye´deki şirkete yapılması istendi.

BAKIR RENGİNE BOYANMIŞ KALDIRIM TAŞI BULUNDU

Çin´deki limana malzemelerin sevkiyatı yapıldı ancak gemilerden bakır yerine, hiçbir maddi değeri bulunmayan bakıra boyanmış kaldırım taşı gönderildiği ortaya çıktı.

Satışı yapan ve malzeme transferine aracılık eden iki şirket hakkında şikâyette bulunulması üzerine harekete geçen İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, bunun örgütlü ve hiyerarşik bir yapı içerisinde gerçekleştirildiğini ortaya çıkardı.

Çin'e bakır yerine kaldırım taşı gönderen 11 kişi mahkemede VİDEO

YURT DIŞI YASAĞI

Çalışmalar kapsamında, 13 kişinin kimliği tespit edilerek haklarında yetkili mahkemeden "Yurt Dışına Çıkış Yasağı" yasağı konuldu.

EŞ ZAMANLI OPERASYON

Mali Şube ekipleri, çalışmalarının devamında, dün saat 06.30 sıralarında İstanbul ve Tekirdağ illerinde bulunan 4 şirket ve 15 adrese gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda da S.Ç. (36),H.K. (38),D.Ç. (37),S.Ç. (41),F.U. (43),T.G. (53),U.Ç. (36),M.K. (35),R.Ö. (52),O.M. (27) ve S.U. (38) ile S.Ç. (38) ve B.Y. (31) isimli kadınlar yakalanarak gözaltına alındı.

1 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Adli makamlara sevk edilen şüpheli kişilerden 11'i ev hapsi şartıyla olmak üzere 13'ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmıştı. Yine dolandırıcılık konusuyla bağlantısı olduğu tespit edilen 1 şüpheli 11.03.2021 tarihinde yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi.

11 KİŞİ YENİDEN YAKALANDI

Cumhuriyet Savcılığı'nın itirazı sonucu haklarında tutuklama talebiyle yeniden yakalama kararı çıkartılan 11 kişi dün bulundukları adreste yakalanarak yeniden adli makamlara sevk edildi.

TUTUKLANDILAR

36 milyon dolarlık bakır külçeleri kaldırım taşlarıyla değiştirerek haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle yakalandıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 11 şüpheli, savcılığın itirazı üzerine tutuklandı.

Çin'e bakır yerine kaldırım taşı göndermişlerdi; 11 kişi tutuklama talebiyle yeniden mahkemeye sevk edildi -1

Çin'e bakır yerine kaldırım taşı göndermişlerdi; 11 kişi tutuklama talebiyle yeniden mahkemeye sevk edildi -2

Çin'e bakır yerine kaldırım taşı göndermişlerdi; 11 kişi tutuklama talebiyle yeniden mahkemeye sevk edildi -3

Çin'e bakır yerine kaldırım taşı göndermişlerdi; 11 kişi tutuklama talebiyle yeniden mahkemeye sevk edildi -4

Çin'e bakır yerine kaldırım taşı göndermişlerdi; 11 kişi tutuklama talebiyle yeniden mahkemeye sevk edildi -5

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)