Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres, 5 yıldır İstanbul Büyükçekmece’deki bir bakımevinde kalıyordu.

Eres, geçtiğimiz 24 Temmuz'da hayatını kaybetti…

Kurumdan 'doğal ölüm' bildirisi

Kurum yetkilileri tarafından ölümün doğal ölüm olduğu bildirildi.

Mehmet Eres'in cenazesi Ayazağa Mezarlığı'na defnedildi.

Gencin, bakımevi çalışanlarınca kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığı öne sürüldü.

Gizli bir numara aradı

Definden bir gün sonra gizli bir numaradan aranan Mehmet Eres'in halası Emel Şen'e bakımevinin kamera görüntülerinin izlenmesi söylendi.

Aile, görüntüleri bakımevinden istedi.

Ancak bakımevi makam kararı olmadan görüntü verilemeyeceğini söyledi.

Aile, gördükleri karşısında şoka uğradı

Bunun üzerine aile,  ölümde şüpheleri olduğunu belirterek Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.

Savcılığın soruşturma başlatması üzerine Mehmet Eres'in mezarı, 10 gün sonra otopsi için açıldı.

Kamera görüntülerini inceleyen aile, gördükleri karşısında şoka uğradı.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence ViDEO



İşkence anları

Görüntülerde hasta bakıcı Abdülaziz I., engelli olan ve kurumda hizmet alan Tekin O. ve bir hemşirenin gözü önünde Mehmet Eres'in sandalyeye oturtulduğu, elleri ve ayaklarının bağlandığı, kafasının ve göğsünün yumruklandığı, boğazının havluyla sıkıldığı anlar yer aldı.

Yarı baygın halde banyoya götürülüp getirilen ve yatağa yatırılan Eres’in karnına hasta bakıcının diziyle bastırdığı ve boğazını sıktığı anlar da görüntülendi.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı

Bunun üzerine Mehmet Eres'in halası Emel Şen, otopsi raporu henüz çıkmasa da yeğeninin kamera kayıtlarına göre kötü muamele ve işkenceye uğradığını öne sü8rerek avukatı aracılığıyla söz konusu bakımevi yetkililerine 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

Küçüklüğünden beri Mehmet Eres'in bakımıyla ilgilenen halası Emel Şen, İstanbul Adalet Sarayı önünde olayı DHA’ya anlattı.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

“Babasını arıyorlar ve vefat haberini alıyor”

Şen, “Küçük yaşta annesi bırakıp gittiğinden dolayı ben bakıyordum. Bize ayın 23’ünde bir telefon geliyor, 23'ünü 24'üne bağlayan gecede. Babasını arıyorlar ve vefat haberini alıyor. Bize doğal ölüm olduğu söylendi ve doğal ölüm raporunu verdiler.” dedi.

Çocuğu gömene kadar olaydan şüphe duymadıklarını belirten Şen, şunları söyledi:

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

‘Abla bu ölümden hiç şüphelenmediniz mi?’

“Üç kişinin eziyetler sonucu çocuğun kriz geçirip vefatını görüyoruz. Biz cenazeyi gömene kadar şüphelenmedik çünkü kurum bize bununla ilgili açıklama yaptı, 'çocuk kriz esnasında uykusunda gülerek vefat etti' denildi. Biz de hastaydı zaten diye düşünerek vefatına inandık.

Bize bir telefon geliyor, kurumun eski hemşiresi beni arıyor, 'Abla bu ölümden hiç şüphelenmediniz mi, narkotik ilaçlar veriliyordu' dedi. Biz bunu pek dikkate almadık çünkü eski çalışandı, inanmadık. Batuhan Bey bizi aradı. Bize '1 ile 3 arasında kamerayı izleyin, biz bu ölümü şüpheli görüyoruz’ dedi ve kapattı.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

“Kriz geçirdiğini ve kafasını tuttuğunu söyledi”

Akşamında aradık kurumu, sadece gece 1 ile 3 arasını izlemek istediğimizi söylüyoruz, özellikle saat aralığını söylüyoruz. İzlediğimizde görüyoruz ki, hasta bakıcısı 15 saniye boyunca çocuğun boğazını sıkıyor.

Bu sorduğumuzda bana ilk önce 'kalp masajı yapıyorum' dedi, sonra 'panik yaptım yastık düzeltiyordum' dedi. Özel olarak izlediğimi, yakınlaştırdığımı ve böyle bir şey olmadığını söylediğimde ise çocuğun kriz geçirdiğini ve kafasını tuttuğunu söyledi.”

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

“Kurumun verdiği eğitimde gördüklerini söylüyorlar”

Emel Şen, “Olay anına şahit değilim ama kamera görüntülerde gördüklerimi anlatıyorum. Dehşet verici eziyetleri var. Görüntülerde gördüğümüzde plastik sandalyeye iplerle sağ elini, sol elini ve ayaklarını ayrı ayrı bağlıyorlar. Oturtuyorlar çocuğu ve nöbetlerini rahat geçmeleri adına sürekli bunu uyguladıklarını söylüyorlar.

Kurumun verdiği eğitimde gördüklerini söylüyorlar. Bu karşı tarafın iddiası. Ben dilekçelerimi verdim, hemen hemen her gün Büyükçekmece Adliyesi’ne gidiyorum. En son otopsiyi neden bekliyoruz diye dilekçe verdim.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

“Yatağına yatırılırken bile ters kelepçe yapılmıştı”

Eziyet sonucu ölüm haberi var. Size vereceğim görüntülerde yerde sürükleme anları var. Bir anne olarak soruyorum, engelli birey olmasına gerek yok, kimin çocuğu saatlerce bağlanıp orada saatlerce kalabilir? Tek istediği koltukta oturmaktı.

Otizmli çocukları bilirsiniz ki takıntılıdır. Çocuk sadece çekyatta oturmak istiyordu. Yatağına yatırılırken bile ters kelepçe yapılmıştı. Bunların hepsi iple bağlanmıştı. Bu görüntülere kim sessiz kalır?” şeklinde konuştu.

Olayla ilgili 1 milyonluk tazminat davası açtıklarını anlatan Şen, buradan tazminat alınırsa SMA'lı ailelere vereceklerini de belirtti.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

“Tutuklama istiyorum”

Hasta bakıcının ölüm olayından iki saat sonra işten çıkartıldığını da belirten Şen, “Biz cenazeyi 1 hafta sonra mezarından çıkardık. Otopsi için savcılığa başvurdum, gelen telefonların hepsinin kayıtlarını aldım. Hepsi için başvurdum.

Olayı şu an cinayet büro aldı ama henüz hiçbir tutuklama yok. Ben her türlü hakkımı arayacağım. Devletten yardım istiyorum, artık sesimi duyun. Tutuklama istiyorum. Eziyet sonucu ölüm var, uykuda ölüm yalan.” dedi.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence

Aile Bakanlığı: İdari soruşturma başlatılmıştır

Otizmli gencin ölümü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı da harekete geçirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “24 Temmuz 2022 tarihinde özel bir bakım merkezinde meydana gelen olayın hemen ardından bakanımız Derya Yanık'ın talimatı ile idari soruşturma başlatılmıştır. Habere konu olan özel bakım merkezinden yaşanan hadise ile ilgili tüm bilgi ve belgeler istenmiş, konunun yerinde ve ivedi bir şekilde araştırılması için Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzden bir şube müdürü ve bir meslek elemanı görevlendirilmiştir. Olayla ilgili otopsi raporu beklenmekte olup, Bakanlığımız tarafından adli süreç yakından takip edilmektedir. İhmali bulunanların en ağır cezayı alması için olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz.” denildi.

Büyükçekmece’deki bakımevinde otizmli gence işkence