ABD'den Körfez'e asker sevkiyatı
AA

ABD'den Körfez'e asker sevkiyatı

Geçen hafta cumartesi günü sabah saatlerinde, Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Aramco'ya ait tesislere saldırı düzenlenmişti.

Saldıyı Husiler üstenirken, ABD tarafı İran'ı suçlamış, ABD Başkanı Donald Trump da geçtiğimiz gün İran Merkez Bankası ve Ulusal Kalkınma Fonu'nun yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.

Bu saldırı sonrası Birleşik Arap Emirlikleri'ni de (BAE) korku sardı. BAE, gelebilecek bir saldırı için ABD'den yardım istedi.

ABD Savunma Bakanı Esper ve Genelkurmay Başkanı Dunford, düzenlediği ortak basın toplantısında, geçen hafta Suudi Arabistan'ın doğusunda bulunan ve Aramco'ya ait Abkayk ve Hureys tesislerine düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Esper, açıklamasında "Başkan Trump, Suudi Arabistan'ın talebine yanıt olarak savunma yapacak ve öncelikle hava ve füze savunmasına odaklanacak olan ABD kuvvetlerinin konuşlandırılmasını onayladı." dedi.

Esper, ABD'nin İran'la savaşmak istemediğini, ancak başka seçenekleri de bulunduğunu söyledi.

"HİÇBİR SİSTEM BU SALDIRILARI ÖNLEYEMEZ"

Katmanlı bir savunmanın, dronelar veya füzelerin akın etmesi durumunda krallığı daha iyi koruyabileceğini dile getiren Esper, "hiçbir sistemin bu tür saldırıları önleyemeyeceğini' belirtti.

Dunford ise, konuya ilişkin ayrıntılar hakkındaki kararların hafta sonu alınacağını ve bilgilerin önümüzdeki hafta açıklanacağını ifade etti. Kararın 'binlerce askeri' içermeyeceğini söyleyen Dunford, 'ölçülü bir dağıtım' yapılacağı bilgisini verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)