AK Parti'nin Büyükçekmece başvurusunda karar ertelendi
ensonhaber.com

31 Mart seçimlerinin üzerinden 11 gün geçmesine rağmen; İstanbul'da sonuç netleşmiş değil. Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki yarışta geçersiz oyların sayımı sürerken; AK Parti Büyükçekmece'de usulsüz seçmen kaydından dolayı bu ilçede seçimlerin iptalini istemişti.

KARARIN GÖRÜŞÜLMESİ ERTELENDİ

Yüksek Seçim Kurulu ise, seçimin iptaline dair AK Parti'nin yaptığı başvurunun görüşmesini erteledi.

İTİRAZ NEYDİ?

AK Parti, geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece'de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını gerekçe göstererek bu ilçede seçimlerin tekrarlanması için YSK'ya olağanüstü başvuruda bulundu.

GÖRÜŞMENİN ERTELENME NEDENİ: İSTANBUL İTİRAZI

YSK, Büyüçekmece başvurusunu görüşmeyi AK Parti'nin İstanbul'da da seçimlerin iptali için olağanüstü itiraz başvurusu yapma ihtimali nedeniyle erteledi. Kurul, bu kararı alırken; Büyükçekmece için verilen kararın İstanbul sonuçlarını da etkileyeceği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy sayımının devam etmesi nedeniyle erteledi.

İSTANBUL İÇİN İTİRAZDA TÜM OYLARIN SAYILMASI GEREKİYOR

Şu anda İBB Başkanlığı için geçersiz oyların sayımı devam ediyor. Her sandıkta ayrı bir sandık kurulu olmadığı için bu süreç de yavaş işliyor. Özellikle Maltepe ilçesinde devam eden sayım nedeniyle İstanbul'da kesin sonuç ortaya çıkmış değil.

YSK'ya olağan itirazlar için son gün 13 Nisan iken, olağanüstü itiraz süresi il birleştirme tutanağının yazılmasından sonra 7 gün.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Önümüzdeki günlerde İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için sayım bittikten sonra il birleştirme tutanağında hangi adayın ne kadar oy aldığı ve kazanan isim belli olacak. İl birleştirme tutanağı belli olduktan sonra da partiler olağanüstü itiraz haklarını kullanarak YSK'ya gidebilecek. Bu durumda AK Parti veya CHP olağanüstü itiraz hakkını kullanıp YSK'ya giderse; kurul Büyükçekmece ve İstanbul genelini birlikte değerlendirip nihai kararı verecek.