Yılmaz Özdil Abdülhamid'in Atatürk'e dua ettiğini anlattı
ensonhaber.com

Yılmaz Özdil'in okuduğı Abdülhamid Han'ın hatıra defterinde, Atatürk hakkında, "Allah devletine hizmet edenlerden razı olsun. Muvaffakiyeti için dua ettim." ifadeleri yer alıyor.

Murat Bardakçı ise "Bugün Sultan Abdülhamid'e mal edilen hatırat, mektup, bilmemne hepsi yalandır." diyor.

Yılmaz Özdil Abdülhamid'in Atatürk'e dua ettiğini anlattı VİDEO

"ALLAH, DEVLETİNE HİZMET EDENLERDEN RAZI OLSUN"

Yılmaz Özdil "Çanakkale Zaferi'nin ardından Abdülhamid kendi hatıra defterine şunları yazıyor." diyerek hatıra defterinden şu ifadeleri paylaştı:

" 'Düşman tasını tarağını toplayıp askerlerinin yarısını denize, yarısını gemilerine dökerek çekip gitti. Bu büyük zaferi Mustafa Kemal adında bir Meralay kazanmış. Allah devletine hizmet edenlerden razı olsun.

Oğlum Abid Efendi, bu Mustafa Kemal Efendi'yle tanıştığını söyledi. Beylerbeyi'inde görevli Yüzbaşı Salih Bozok'un arkadaşıymış. Ara sıra arkadaşına yemeğe geliyormuş. Abid Efendi ile bu münasebetle dost olmuşlar hatta Mustafa Kemal kendisine 2 ceylan yavrusu hediye etmiş. Bundan çok memnun oldum. Devlete yüzünü ağartmış bir Paşa'nın oğlum Abid Efendi'ye yakınlık göstermesi bir şahsiyeti olduğunu anlatıyor.'

"MUVAFFAKİYETİ İÇİN DUA ETTİM"

Yani adam diyor ki; Ben padişahlıktan düşmüşüm, ama adamın bize gösterdiği saygıya bak, insani ilişki saygısına bak.

Çanakkale'de İngiltere, Fransa gibi iki büyük devletin ordusunu ve donanmasını durdurdu muvaffakıyeti için dua ettim."

Yılmaz Özdil Abdülhamid'in Atatürk'e dua ettiğini anlattı

BARDAKÇI YALANLADI: PALAVRA

Konu ile ilgili Murat Bardakçı yaptığı bir konuşmada "Bugün Sultan Abdülhamid'e mal edilen hatırat, mektup, bilmemne hepsi yalandır. Böyle bir şey yoktur. İşte Sultan Abdülhamid'in Hatıra Defteri, Hatıraları, Günlüğü falan Süleyman Nazif tarafından uydurulmuştur. Sonra tarih dergisinde yayınlanmıştır. Sonda birkaç baskı yapıldı. Son senelerde incecik kitap kalın oldu, palavradır." ifadelerini kullandı.

Murat Bardakçı: Abdülhamit hatıraları yalandır ViDEO

AHMET HAKAN: ABDÜLHAMİD ATATÜRK’Ü ÖVMÜŞMÜŞMÜŞ

Ahmet Hakan da Hürriyet'teki köşesinde bu konunun palavra olduğunun tarihçiler tarafından defalarca kanıtlandığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Güya Abdülhamid’in hatıraları varmış... Güya bu hatıralar çok sonra bulunmuş. Güya bu hatıralarda Abdülhamit, Atatürk’ü övüyormuş. Güya Abdülhamid “Mustafa Kemal olmasa Çanakkale kazanılmazdı” diyormuş. Falan filan...

* Bunların tümünün bir palavradan ibaret olduğu ciddi tarihçiler tarafından defalarca kanıtlandığı halde... Bu palavranın hâlâ dolaşıma sokulması ve hâlâ prim yapıyor olması karşısında şunu söylemekten kendimi alamıyorum: Bilgisizliğin, palavracılığın, cehaletin, sorgulamadan kabul etmenin, hoşa giden yalanın üstüne atlamanın... İdeolojisi, grubu, mahallesi, kesimi falan yoktur."