Yemenli kız bir deri bir kemik kaldı
Detay Haber

İç savaş nedeniyle gıda ve ilaç sıkıntısının yaşandığı Yemen'de, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce çocuktan biri olan 12 yaşındaki Fatima Koba, 10 kiloya düştüğü için Yemen'in kuzey batısında yer alan Asam'daki bir klinikte tedavi altına alındı.

Yemenli kız bir deri bir kemik kaldı

SADECE KEMİKLERİ KALDI

Klinikte görevli doktor Makiak el-Aslami, "Vücudundaki tüm yağ rezervleri tükenmiş, sadece kemikleri kalmış. Yetersiz beslenmenin en uç noktadaki örneği." diyerek, Fatima'nın sağlık durumunu anlattı. Aşırı kilo kaybı yaşayan Fatima, bir akrabasının maddi desteği sayesinde tedavi görüyor. Doktorlar, küçük kızın kendisini toparlaması için bir aylık tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yemenli kız bir deri bir kemik kaldı

10 MİLYON KİŞİ KITLIĞIN EŞİĞİNDE

Klinikte çalışan görevliler, 2018'in sonundan bu yana klinikte, 14 kişinin yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı. Doktor el-Aslami, sadece bir ay içerisinde 40'tan fazla hamile kadına, yetersiz beslenme tedavisi uyguladığını söyledi. Birleşmiş Milletler verilerine göre ise Yemen'de savaş sonucu ortaya çıkan ekonomik çöküş, 10 milyondan fazla kişiyi kıtlığın eşiğine getirdi.

Yemenli kız bir deri bir kemik kaldı

BİR AĞACIN ALTINDA YAŞIYORLAR

Fatima ve 10 kardeşi, Yemen'deki savaşın şiddetlenmesi üzerine Suudi Arabistan sınırı yakınlarındaki evlerini terk etmek zorunda kalmış ve kardeşleri ile bir ağacın altında yaşıyor. Yemenli çocukların 60'lı yaşlarındaki babası ise işsiz. Babalarının kendilerine bakacak gücünün olmadığını anlatan Fatima'nın ablası, "Yiyecek alacak paramız yok. Bir tek komşularımızın ve akrabalarımızın verdikleri var. Burada açlıktan ölsek, kimse bilmez. Geleceğimiz yok." diyor.

Yemenli kız bir deri bir kemik kaldı

10 DAKİKA ARAYLA BİR ÇOCUK ÖLÜYOR

Orta Doğu'nun en fakir ülkelerinden biri olan Yemen'de, Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği uluslararası koalisyon güçleri, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi desteklemek için Mart 2015'ten bu yana isyancı Husilere yönelik hava saldırıları düzenliyor.  İç savaşta, şu ana kadar 2 bin 500'ü çocuk olmak üzere 57 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Nüfusun yarısına tekabül eden 14 milyon kişi ise açlıkla savaşıyor. Yemenlilerin üçte biri de acil yardıma ihtiyaç duyuyor. Her 10 dakikada bir Yemenli çocuk, aşı ile tedavi edilebilir bir hastalık sonucu hayatını kaybediyor.

Yemenli kız bir deri bir kemik kaldı