Türkler yurt dışından ev alıyor

s

Gayrimenkul sektöründe bu yılın ilk 8 ayında yabancılar Türkiye'den 14 bin 424 konut satın alırken, Türkler sadece 5 ülkeden 4 bin 100 konut satın aldı. Bugün'ün haberine göre, en çok ABD, İngiltere, Yunanistan, İspanya ve Fransa'da yatırım yapmayı tercih eden Türklerin sayısı her geçen gün artıyor.

Realty-Türkiye kurucusu Fatih Elibol, Türklerin yurt dışında gayrimenkul edinmesinin gerekçesini yüksek kira geliri ve vatandaşlığa giden ilk adım olarak açıkladı. Farklı ülkelerde konut edinimiyle sağlanan vatandaşlık hakları incelendiğinde rakamın 300 bin liradan başladığı ve 5 milyon liraya kadar çıktığı gözlendi.

2 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMASI BEKLENİYOR

ABD'deki mortgage krizinden sonra düşen gayrimenkul fiyatları birçok vatandaşı ABD'de yatırım yapmaya ve ev sahibi olmaya yöneltti. Vatandaşlık için gerekli yatırım miktarı 1 milyon dolar yani 3 milyon lira. Türklerin bu yıl ABD'de satın aldığı ev sayısı 1400. Elibol, sayının yıl sonuna kadar 2 binin üzerine çıkmasını beklediklerini aktardı.

Texas en çok tercih edilen eyalet olarak gözlenirken burada Türklerin konut sahipliği 900'e yaklaştı. New York-Manhattan'da yaklaşık 3 milyon liraya satın alınan evin aylık kirası 18 bin lira olarak veriliyor. Harlem'de 600 bin liralık evden aylık 4 bin 500 lira kira elde edilebiliyor.

LONDRA'YA RAĞBET VAR

Londra ve çevresi Türklerin rağbet ettiği önemli yerler olarak dikkat çekiyor. Elibol, yatırım ve çocukların eğitimi için yılın ilk yarısında yaklaşık 1100 gayrimenkulün Türkler tarafından satın alındığını aktarıyor. Vatandaşlık için gerekli yatırım miktarı 4,5 milyon liraya yakın. Ancak öncelik vatandaşlık değil yatırım diyorsanız bu noktada daha uygun rakamlarla ev sahibi olunabildiği hatırlatılıyor.

Londra'nın merkezinde ortalama 2 milyon liraya bir apartman dairesine sahip olmak mümkün. Bu dairenin aylık kirası 13 bin lirayı geçiyor. Yorkshire'dan 800 bin lira civarında satın alınan bir apartman dairesinin aylık kirası ise 2 bin 900 lira civarında.

Türkler yurt dışından ev alıyor

ATİNA'DA FİYATLAR 166 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Türklerin yoğun olarak gayrimenkul yatırımı yaptığı bir diğer ülke Yunanistan olarak dikkat çekiyor. Burada vatandaşlık elde etmek için yine en az 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Ancak ülkede 180 bin liraya denk gelecek rakamlarla ev sahibi olmak mümkün.

Bu yılın eylül ayına kadar olan sürede Türklere satılan toplam ev miktarının 850 olduğunu belirten Elibol, başkent Atina'da daire fiyatlarının 50 bin eurodan yani Türk parasıyla 166 bin liradan başladığını söylüyor. Yeni yapılmış bir daire 350 bin liraya alınabiliyor ve söz konusu evden bin 500 liraya yakın kira elde ediliyor. Mikonos Adası'nda villa fiyatları da 1,5 milyon lira seviyelerinde bulunuyor.

Türkler yurt dışından ev alıyor

FRANSA'DAN 350'NİN ÜZERİNDE KONUT ALINDI

Fransa vatandaşlık için 5 yıl oturma şartı arıyor. Fatih Elibol, sene başından bu yana Türklerin Fransa'dan toplam 350'nin üzerinde konut satın aldığını söylüyor. En çok tercih edilen şehir Paris olarak veriliyor. Paris merkezde bir stüdyo daire 800 bin liradan başlıyor. Aylık kira getirisi 6 bin 500 lira olarak hesaplanıyor. 2+1 ultra lüks bir daireyi ise 3,5 milyon liraya almak mümkün.

İSPANYA'NIN CAZİBESİ ARTIYOR

Ülkede konut satın alma yoluyla uzun süreli oturum izni veriliyor. Yine Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım hakkı tanınıyor. Bunun için gerekli yatırım miktarı en az 550 bin lira olarak hesaplanıyor. Yılın ilk 3 çeyreğinde Türkler tarafından satın alınan ev sayısı 400'ü geçmiş durumda.

Krizden yeni yeni kurtulan İspanya'da konut fiyatları 100 bin liradan başlıyor ve 6,5 milyon liraya kadar çıkıyor. Barcelona veMadrid gibi şehirlerin merkezlerinde 650 bin liralık bir ev satın alındığında 4 bin liraya yakın kira elde ediliyor.