Turan TOKİ'nin kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi

Ensonhaber.com ÖZEL HABER

TOKİ Başkanı Ergün Turan, sadece TOKİ'nin gerçekleştirdiği projeleri ve gelecek hedeflerini paylaşmakla kalmadı, aynı zamanda TOKİ’nin kentsel dönüşüm sürecine bakış açısı da değerlendirdi.

Turan TOKİ'nin kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi

"KENTLERİN GELENEKLERİNE UYGUN PROJELERE AĞIRLIK VERİYORUZ"

Başkan Turan, TOKİ'nin projelerini hazırlarken nelere dikkat ettiklerini açıkladı. Turan, "Kentsel dönüşüm projelerinin sadece fiziksel bir iyileştirme faaliyeti değildir. Dönüşüm projeleri ile o yerleşim birimine ayni ve nakdi finansal kaynak aktarılmanın yanında, insan ve toplum sağlığı kalitesini artırılması, yeni iş alanlarının ve kentleşme kültürünün geliştirilmesi, insanların sosyo­kültürel olarak zenginleştirilip kentte yaşayan insanlar arasında beraber yaşama kültürünün oluşturulması, yeni komşuluk birimlerinin kurulması, suç unsurlarının bertaraf edilmesi gibi birçok faydaları bulunmaktadır. TOKİ olarak kentlere özel tasarımlarla kentsel dönüşüm projelerini hayata geçiriyoruz. Kentlerin geleneklerine uygun projelere ağırlık veriyoruz. Sadece barınma amaçlı projeler yapmıyoruz. İnsanımızın bizden beklentileri değişti. Her şehrin ayrı bir dokusu var. Biz de o dokuya uygun projeler hayata geçirerek geleneklerine uygun modern şehirler kurmak istiyoruz. Esnafla vatandaşların bir arada yaşadığı, caddesi, meydanları, kültürleri olan mahalleleri, yeni yaşam alanlarını oluşturuyoruz" dedi.

Turan TOKİ'nin kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi

"KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNİ SOSYAL DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Kamuoyunda bina dönüşü yapılıp ranta çevrildiğine dair oluşan eleştirileri değerlendiren TOKİ başkanı Turan, "TOKİ olarak kentsel dönüşüm projelerini sosyal devletin bir yükümlülüğü olarak görüyoruz. Gerek özel sektörün, gerek kamunun, gerekse de hak sahiplerinin bu dönüşümleri, bir fırsat, bir zenginleşme aracı değil, geleceğimizi garanti altına alan çoluk çocuğumuzu daha sağlıklı şehirlerde yaşatma hedefi olarak görmeleri gerekiyor."

Turan TOKİ'nin kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi

"ÜLKE ÇAPINDA 6,5 MİLYON KONUT YIKILIP YENİDEN İNŞA EDİLECEK"

TOKİ'nin 20 yıl içinde yer aldığı projeleri ve gelecekteki projelerini anlatan TOKİ başkanı Ergün Turan, "Deprem riski, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin şehirler için önemli bir sorundur. Özellikle gecekondular, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi gerekmektedir. En büyük 10 şehri düşünürsek; toplam nüfusun yaklaşık yarısı bu şehirlerde yaşıyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde ülke çapında yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp, yeniden inşasına ihtiyaç vardır. Kentsel Dönüşüm kapsamında 122 adet farklı proje Belediyelerle işbirliği halinde fiili olarak sürdürülmektedir. Bu kapsamda üretilmesi planlanan konut adedi 217.937 adettir. 83 adet projede 111.141 adet konut ihalesi gerçekleştirilmiş, 75.761 adet konutun üretimi tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilmiştir. Aktif durumdaki 122 projenin 19 adedi İstanbul, 12 adedi Ankara, 4 adedi İzmir olmak üzere toplam 60 ilde 112 Belediye ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Önümüzdeki süreçte TOKİ olarak inşa edeceğimiz konutların %40’ını Kentsel Dönüşüm içerikli projeler oluşturacaktır" diyerek sözlerini sonlandırdı.