Suriyeli Çocuk Olmak sergisine yoğun ilgi
ensonhaber.com

Fuar alanında yer alan sergiye ilişkin açıklamada bulunan AK Parti Kadın Kolları Dış İlişkiler Başkanı Meryem Göka, serginin hazırlığının yaklaşık 3 ay sürdüğünü belirterek, sergide eseri yer alan çocuklara ulaşmak için 6 sığınmacı kampını ziyaret ettiklerini anlattı.

Suriyeli Çocuk Olmak sergisine yoğun ilgi

Göka, çalışmanın, kampların bulunduğu şehirlerdeki kadın kolları üyelerince yürütüldüğünü ifade ederek, "Kamplar hem ziyaret edildi hem de bu çocuklarımızla birlikte resim çalışması yapıldı. Çocuklara resimler için bir sınır konulmadı. Resim malzemelerini temin ettik ve hayal ettiklerini, düşündüklerini resmetmelerini istedik." diye konuştu.

SERGİDE 500'E YAKIN ÇOCUĞUN RESMİ VAR

Sergide 500 kadar çocuğun resminin bulunduğunu kaydeden Göka, resimlerin ilk kez Dünya İnsani Zirvesi kapsamında sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu söyledi. Göka, çalışmanın sergilenmeye devam edeceği bilgisini vererek, şunları aktardı:

"Zirveden sonra bu sergiyi Türkiye'de illerimizde düzenlediğimiz büyük etkinliklerde sergilemek istiyoruz. Her şehirde kadınlarımızın tarihe bu notu düşmesini istiyoruz. Gelecek yıl Dünya Kadınlar Günü'nde de Birleşmiş Milletler'de bir sergi açma niyetimiz var. Avrupa Parlamentosu'nda da Strasbourg'da ya da Brüksel'de açmayı düşünüyoruz."

Suriyeli Çocuk Olmak sergisine yoğun ilgi

Serginin zirvede büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Göka, yabancı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi almak istediğini ifade etti. Göka, "Biz siyasi bir partinin kadın kollarıyız. Yaptığımız işlere şaşırıyorlar ve bize 'Siz sürekli Suriyelilerle ilgili işler mi yapıyorsunuz' diye soruyorlar. Biz hem siyasal hem sosyal anlamda bu çalışmaları yaptığımızı aktarıyoruz. Kadınlar bizim ilgi alanımıza giriyor. Biz dünyada en çok mülteci nüfusunu barındıran ülkeyiz, kadınlar olarak onları düşünüyoruz, bizim için önemliler" değerlendirmesinde bulundu.

"ÜLKEMİN AÇIK KAPI POLİTİKASINDAN GURUR DUYUYORUM"

Avrupa'da sınırların mültecilere kapatıldığını söyleyen Göka, "Ben ülkemin açık kapı politikasından gurur duyuyorum. Biz komşusu açken tok yatamayan insanlarız. Mülteciler üzerinden Avrupa'da yaşanan yabancı düşmanlığı yoğunluk kazanıyor. Katıldığımız uluslararası toplantılarda bunu net görüyoruz." diye konuştu.

MÜLTECİLER BİZİM İÇİN MİSAFİR

"Biz mültecileri misafir olarak kabul ediyoruz, bu gurur verici" diyen Göka, şöyle devam etti: "Buraya gelen yabancı konuklarımızı da kamplara götürüyoruz ve çalışmalarımızı anlatıyoruz. Kamplarda yaşayan mülteciler de var ama birçoğu şehirlere dağılmış insanlar. Bizim insanlarımız onlarla evini, yiyeceğini, giyeceğini paylaşıyorlar. Bunun için bazen bize geliyorlar. Her türlü paylaşımda bulunuyorlar, bunu asla kaybetmememiz gerekiyor.

Zirve sırasında sergiyi yurtdışında açmak için kendilerine başvurular olduğunu aktaran Göka, yapılan yazışmalar sonucu sergiyi talep eden yabancı sivil toplum kuruluşlarından uygun gördüklerine olumlu cevap vereceklerini kaydetti.

"Derdimiz, sahile vurmadan susmuş minik bedenlerin sesi olmak" AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam da kadınlar olarak, bu tarihi zirvede savaşın mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olması nedeniyle uluslararası kamuoyuna "Suriyeli çocuk olmayı" bir kez daha hatırlatmak niyetinde olduklarını kaydetti.

Çam, savaşın dağıttığı topraklarda çocuk olmanın; yetim ya da öksüz olmanın diğer adı olduğunu ve Suriye'deki kanlı savaşın çocukları daha çok vurduğunu hatırlatmak istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"AK Parti Kadın Kolları olarak Suriye kamplarına yaptığımız ziyaretlerde daha yakından gördük ki savaş çocukların kalplerine tamiri ve telafisi zor izler bırakmaktadır. Bir boya kalemini eline aldığında çocuk ne çizer? Suriyeli olunca çocuk; yaşanmamış çocukluğuna inat savaşı resmeder! Kamplardaki binlerce çocuk güneşi, toprağı, çiçeği değil, kanı, ölümü, füzeleri resmediyor. Derdimiz, sahile vurmadan susmuş minik bedenlerin sesi olmak... Anlat çocuk dedik! Sen neden buradasın? Vatanın nerede senin? Acıdan ümit var edebilir misin dedik! Binlerce resim çizdi çocuk... Bizler de tarihe not düşmek adına seçtik ve derledik. 'Suriyeli Çocuk Olmak' sergimiz Türkiye'de ve dünyada vicdanlara seslenmek üzere sergilenecek. Suriyeli çocuklara kucak açan bu kadim milletin kadınları olarak; uluslararası kamuoyunda vicdanları harekete geçirmeye vesile olabilirsek ne mutlu bize. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada kimse masum değildir' sözünü söyleyerek; zulme karşı duran ve ses veren kadınlarımızı yürekten kutluyoruz. Serginin fikir aşamasından hayata geçmesine kadarki süreçte emeği geçen herkese en derin şükranlarımızı sunarız."

Sergide, kamplarda yaşayan çocukların Suriye'de yaşanan savaşı, kamplardaki yaşamlarını, Türkiye ve Suriye kardeşliğini yansıtan eserlerinin yanı sıra çocukların resimleri yaparken çekilmiş fotoğrafları ve biyografileri yer alıyor. Resimlerin bulunduğu bir katalog ve çarpıcı resimlerden seçilmiş özel kartpostallar da ziyaretçilere takdim ediliyor.