Selçuklu kültürüne ait kenevir helvası yaşatılıyor
AA

Selçuklu döneminde soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi ve eğlence kültürünün önemli unsuru kenevir helvası, yeniden damakları tatlandırıyor.

Kenevir, fındık, ceviz, badem, pekmez ve leblebi karışımından oluşan helva, eğlencelik olarak da adlandırılıyor.

Enstitüsü Müdürü Emel Tosun, kenevir helvasının ana malzemelerinin kenevir ve pekmez olduğunu söyledi.

Selçuklu kültürüne ait kenevir helvası yaşatılıyor

"SELÇUKLU DÖNEMİNE AİT BİR TATLI"

Tosun, "Kenevir helvası bin yıl öncesine, yani Selçuklu dönemine ait bir tatlı. İçerisinde kenevir, fındık, ceviz, badem, pekmez ve leblebi bulunuyor. O dönemde soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi olarak bu tatlı 'eğlencelik' adıyla tüketilirmiş. Okulumuzun vizyonu ve misyonu çerçevesinde Türk yemek ve tatlılarının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyoruz. Ana malzemesi pekmez ve kenevirden bu tatlı da eskiden tepsilere dökülür, karın üzerinde donması sağlanarak ikram edilirmiş." dedi.

Selçuklu kültürüne ait kenevir helvası yaşatılıyor

"YİYENLER BİR DAHA YİYİYOR"

Tosun, "Biz bunu, kahvenin yanında ikram edilsin diye tepsiler yerine daha küçük kaplarda ikram ediyoruz. Kuruyemişlerle de zenginleştiriyoruz. Bu da sağlık açısından önemli. Çocuklarımıza güvenle yedirebileceğimiz bir tatlı. İçerisinde katkı maddesi yok. Yapımı gayet kolay. Uzun süre saklanabiliyor. Bir bozulma söz konusu değil. Selçuklu başkenti Konya'ya özgü geleneksel tatlı. Olgunlaşma Enstitüsü olarak, bu tatlıyı gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Ayrıca tatlıyı satıyoruz, çok sipariş oluyor. Yiyenler bir daha yemek istiyor ve tarifini soruyor." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)