Satürn'deki bir günün ne kadar sürdüğü açıklandı
ensonhaber.com

Güneş sisteminde, bilim insanlarının hala çözemediği sayısız bilmece var. Bunlardan biri ise Satürn'deki bir günün ne kadar bir süreye karşılık geldiğiydi. Hesaplanması oldukça zor olan bu süre üzerinde, gökbilimciler yıllardır çalışmalar yapıyor.

GÖZLEMLENMESİ OLDUKÇA ZOR

Tamamen gazlardan oluşan Satürn, bir yüzeye sahip olmadığı için dönerken gözlemlenebilecek herhangi bir yere sahip değildi. Ayrıca gezegenin sahip olduğu manyetik alan, dönme hızının hesaplanmasında bilim insanlarının önündeki en büyük engellerden biriydi.

satürn

SATÜRN'DEKİ BİR TAM GÜN HESAPLANDI

NASA'daki bilim insanları, bu zorlu bilmecenin cevabını bulmak için Cassini uzay aracından gelen verileri kullandılar ve elde edilen verileri birleştirerek, Satürn'deki bür günün ne kadar sürdüğünü hesapladılar. Elde edilen bilgilere göre Satürn'deki bir tam gün, 10 saat 33 dakika ve 38 saniye sürüyor.

1981 yılında, Voyager uzay aracının elde ettiği manyetik alan verilerine dayanarak bu süre, 10 saat 39 dakika ve 22 saniye olarak hesaplanmıştı. Yeni elde edilen Satürn'deki bir tam günün süresi, 1981 yılında hesaplanan süreden yaklaşık 6 dakika daha kısa.

satürn

YENİ VERİLER ELDE EDİLDİ

Gözlemlenmesi oldukça zor olan Satürn, Christopher Mankovich'in elde ettiği veriler sayesinde daha kolay gözlemlenebilir bir gezegen haline geldi. Mankovich, Satürn'ün halkalarının gezegenin içinde meydana gelen titreşimlere tepki vererek, bir tür sismometre olarak hareket ettiğini buldu. Gezegenin içi titreştiğinde ve depremler meydana geldiğinde, titreşim frekansları gezegenin yer çekimi alanındaki değişimlere neden olur ve bu değişimler halkalara iletilir. Ortaya çıkan bu enerji, gözlemlenebilir bir dalga yaratır.

satürn

BİLİM İNSANLARI SONUÇTAN EMİN

İşte bütün bu veriler, gezegendeki bir tam gün süresinin hesaplanmasında bilim insanlarına oldukça yardımcı oldu. Araştırmacılar, halkalardaki dalgaları Satürn'ün iç kısmına bakmak için kullandılar ve gezegenin bu uzun zamandır aranan temel özelliğini ortaya çıkardılar. Bilim insanları, bu yeni bulunan sürenin oldukça sağlam bir sonuç olduğunu ifade etti.