Aman dikkat: Pet şişelerden gerçekten su mu içiyoruz
ensonhaber.com

Pet şişeler polietilen tereftalat (PET) adı verilen bir tür plastikten yapılmıştır.

Dolayısıyla, pet şişeler içilen suyun plastik olduğunu söyleyebiliriz.

Bu plastik, genellikle içme suyu gibi sıvı ürünlerin ambalajlanması için kullanılır çünkü PET sağlam, hafif ve düşük maliyetlidir. Ancak, bazı araştırmalar PET'in içerisindeki kimyasalların zamanla suya sızabileceğini göstermiştir.

Bu nedenle, pet şişelerin tekrar tekrar kullanılmaması veya uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmaması önerilir.

Pet şişelerden içilen suyun bazı potansiyel zararları şunlar olabilir:

Kimyasal madde içeriği:

Pet şişelerin içeriğinde bulunan kimyasallar zamanla suya sızabilir. Bu kimyasallardan biri olan antimon, PET plastik üretiminde kullanılan katkılardan biridir ve aşırı miktarda alındığında sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çevresel etkiler:

Pet şişelerin üretimi, kullanımı ve imhası çevresel etkilere yol açabilir. Plastik atıkların doğada parçalanması uzun zaman alabilir ve ekosistemlere zarar verebilir.

Bakteri oluşumu:

Pet şişelerin tekrar tekrar kullanılması veya uzun süre yeniden doldurulması, içerisinde bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu da sağlık riski oluşturabilir.

Diğer maddelerle kirlenme:

Pet şişeler içerisindeki su, depolanma ve taşıma sürecinde diğer kimyasallarla temas edebilir. Bu da suyun kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Bu nedenlerden dolayı, pet şişelerden içilen suyun sağlık ve çevresel risklerini azaltmak için mümkünse tek kullanımlık şişeler yerine tekrar kullanılabilir veya sürdürülebilir ambalaj seçenekleri tercih edilebilir. Ayrıca pet şişelerin tekrar tekrar kullanımı veya güneş ışığına maruz kalması da mümkün olduğunca azaltılmalıdır.