Poroşenko İstanbul'da pazar ayininde
ensonhaber.com

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz, her geçen gün büyüyor. Bu kriz bu kez de kiliseye taşındı.

BUGÜNKÜ AYİNDEN SONRA BAĞIMSIZLIK RESMİYET KAZANACAK

İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'nden onay aldıktan sonra aralık ayında kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, bugünkü ayinden sonra bağımsızlığını kazandı.

Poroşenko İstanbul'da pazar ayininde

POROŞENKO AYİNE KATILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Aya Yorgi Patriklik Kilisesi'nde düzenlenen pazar ayinine katılarak dua etti.

DİĞER ORTODOKS KİLİSELERİ KARŞI ÇIKIYOR

Ukrayna Ortadoks Kilisesi'nin bağımsızlık statüsünü elde etmesine başta Rus Ortodoks Kilisesi ve Polonya olmak üzere diğer bazı Ortodoks kiliseleri karşı çıkıyor. Ancak Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy ile birlikte Cumartesi günü Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin bağımsızlığını belgeleyen kararnameyi imzaladı.

Poroşenko İstanbul'da pazar ayininde

988 YILLIK DİNİ İDARİ YAPI BOZULDU

Kararnamenin imzalanmasının hemen ardından Poroşenko, gözyaşlarını tutamadı. Böylece 988 yılından bu yana süren dini idari yapı bozulmuş oldu.

MOSKOVA PATRİKHANESİ: KARA BİR GÜN

Yaşanan bu gelişmeler Moskova Patrikhanesi’nin sert tepkisine neden oldu. Moskova Patrikhanesi Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkan Yardımcısı Nikolay Balaşov da bugünün, Fener Patrikhanesi’nin tarihinde kara bir gün olduğunu öne sürerek, Fener Patriği Bartholomeos’un bu icraatla, 250 milyon Ortodoks’un ruhani lideri olma hakkını tamamen kaybettiğini söyledi.

Poroşenko İstanbul'da pazar ayininde

"BARTHOLOMEOS PRESTİJİ YERLE BİR ETTİ"

Patrik Bartholomeos’un Fener’in prestijini yerle bir ettiğini söyleyen Balaşov, Fener’in imzaladığı bu belgenin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun cumhurbaşkanlığı süresinden daha uzun olmayacağını ifade etti.

Poroşenko İstanbul'da pazar ayininde

KARARNAME EPİFANİY'E TESLİM EDİLDİ

Bartholomeos, 'Tomos' adı verilen bağımsızlık kararnamesini bugün Fener Rum Patrikhanesi'ne ait Aya Yorgi Kilisesi'nde yapılan ayinle, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Metropoliti Epifaniy'e resmi olarak teslim etti.

Poroşenko İstanbul'da pazar ayininde