Panama skandalında yeni gelişme
ensonhaber.com

panama

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi editörü Frederik Obermaier, Berlin'de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazetecilere dünya gündemini sarsan, tarihin en büyük veri ifşaatıyla ilgili süreci anlattı.

Obermaier, yaşanan sürecin arkadaşı Bastian Obermayer’e gelen gizli kaynaklı bir mail üzerinden başladığını ve John Doe adında kişinin kendisine "Merhaba, ben John Doe, verilerle ilgilenir misiniz? Memnuniyetle paylaşırım” diye bir elektronik posta geldiğini belirtti.

Obermaier, süreç hakkında şuınları kaydetti:

“Belgelere göz atar atmaz çok zaman alacak bir çalışma içine gireceğimizi, belgelerin küresel bir çalışmayı gerekli kıldığını anladık. Hemen, hem kaynağımızı hem çalışmalarımızı korumak için ne tür önlemler almamız gerektiğini, daha önce internete hiç bağlanmamış bir bilgisayarı nereden bulacağımız gibi konulara kafa yormaya başladık. Güvenli bir oda, alarm düzeneği gibi birçok konuya çözüm aramak zorunda kaldık.”

"BİZE BİR ŞEY OLURSA BU BELGELER YAYINLANACAK"

Listde Vladimir Putin'in en yakın arkadaşları ve silah kaçakçılarının isimlerini gördükçe güvenliklerinden endişe ettiklerini belirten Obermaier, kendilerinin bu belgeleri paylaşmanın çok önemli olduklarına kanaat getirildiğini, 400 gazetecinin bu belgeleride yayınolamaya hazır olduklarını dile getirdi. Alman gazeteci, ayrıca Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile iş birliği yaparak verileri tasnif ettiklerini, farklı ülkelerden gazetecilerle gerçekleştirilen çalışma sayesinde bazı bağlantıların çözülebildiğine işaret ederek, “Biz uluslararası iş birliğinin, bu iş birliğinde de güvenin büyük önem taşıdığı görüşündeyiz.” ifadesini kullandı.

Panama skandalında yeni gelişme

ALMAN YETKİLİLER BİZDEN BELGELERİ İSTEDİ

Alman güvenlik ve istihbarat birimlerinden yetkililerin kendileriyle irtibata geçip geçmediği sorusu üzerine Obermaier, “Alman maliye yetkilileri resmi ve gayri resmi yollardan verileri kendilerine vermemizi istedi. Tüm taleplere ‘hayır’ yanıtını verdik. Çünkü kaynağımızı korumak bizim için önem taşıyor. Çünkü veriler üzerinden kaynağa ulaşmak mümkün olabilir.” dedi.

Kendilerine ulaşan 2.6 terabitlik verilerin incelenmesine devam edildiğini aktaran Alman gazeteci, “Bu bir sır değil. Bazı konuları zaman darlığı nedeniyle beklemeye almıştık. Üzerinde çalıştığımız, önümüzdeki haftalarda yayınlamaya hazırlandığımız haberler var.” şeklinde konuştu.

BELGELERİ EDWARD SNOWDEN SIZDIRMIŞ

Araştırmacı gazeteci, Panama belgeleri için Snowden ile irtibatta olmadıklarını vurgulayarak, ''Aslında Panama belgeleri planlanandan önce, Snowden’ın, bizim grafiklerin çalışıp çalışmadığını görmek için gizlice testler yaptığımız sayfayı keşfetmesi ve tweet atması nedeniyle duyuldu. Snowden sızdırmış oldu.” ifadesini kullandı.

Panama skandalında yeni gelişme