Orta Çağdan pati izlerine ulaşıldı
İHA

Ege Üniversitesi bilim insanlarınca yürütülen kazı çalışmaları, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun, zengin tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarıyor.

GEÇ BİZANS DÖNEMİNDE ARKEOLOJİK VERİLER

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, "Geç Bizans kullanımından elde ettiğimiz arkeolojik verilerdir. Aslında pek çok kazıda dikkate alınmayıp atılan, söz konusu kiremit parçalarını bu izleriyle sakladık, geçmişin sadece mimari, çanak ve çömlekten oluşmadığına işaret etmek üzere kale içinde açığa çıkarılan duvarlar üzerinde sergiliyoruz. Bunların hepsi farklı büyüklükte ve muhtemelen farklı cinsteki köpeklere ait pati izleri bilimsel olarak incelediğimiz bir ayrıntı iken, sergilenme amaçlarına uygun bir şekilde, kazı ile ilgili haber yapmak üzere alana gelmiş muhabirlerin dikkatini çekerek basında yankı buldu." dedi.

Orta Çağdan pati izlerine ulaşıldı

"KAZILARDA ÇOK SAYIDA HAYVAN KEMİKLERİ VAR"

Mercangöz, "Öncelikle belirtmeliyim ki kazının çeşitli buluntuları arasında çok sayıda hayvan kemikleri de vardır. Ekibimizdeki osteoarkeolog Prof. Dr. Vedat Onar’ın üzerinde çalıştığı kemikler, orta çağ kalesinde kemik obje üretiminden kasaplık izlerine göre beslenme artıklarına değin buradaki sosyolojik yaşamına ışık tutarlar. Kemikler arasında kuşlar, küçük ve büyük baş hayvanların yanı sıra evcil hayvanların varlığını da göstermiştir." diye konuştu.Orta Çağdan pati izlerine ulaşıldı

"ORTA ÇAĞ YAŞAMININ BOYUTUNA İŞARET EDİYOR"

Mercangöz, "Yani burada Bizans döneminde çok çeşitli türlerde ve ırklarda yoğun kedi/köpek yaşamıştı. Benim burada altını çizmek istediğim ayrıntı ise söz konusu kiremitlerde karşılaştığımız özellikle köpeklere ilişkin pati izlerinin, kemik buluntularımızla birlikte, buradaki Orta Çağ yaşamının sosyokültürel boyutuna işaret etmeleridir." ifadelerini kullandı.

Orta Çağdan pati izlerine ulaşıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)