Numan Kurtulmuş ile CHP'liler arasında rejim tartışması
İHA

TBMM Genel Kurulu’nda 65. Hükümet Programı görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, “Anayasalar bir partinin anayasası olmaz, eyvallah, ama anayasalar konuşulmaya başlandığı zaman, ‘Bu Anayasa’yı ancak kanla değiştirirsiniz’ anlamına gelen sözleri söylemek de asla demokratik anlayışla, demokratik teamülle bağdaşmaz. Eğer, bugün burada konuşulmasaydı, söylenmeseydi söylemeyecektim, ama cümle aynen şöyledir: ‘Anayasa değişimine, sizin istediğiniz Anayasa değişimine Cumhuriyet Halk Partisi asla imkân vermeyecektir’” sözlerine atıf yaparak, “Kanla kurulan rejim, kanla değişir. Sistem değişir. O da benim gibi düşünüyor. Biz bunun söylerken, kan akar derken, kan akıtmaya meraklı olduğumuzdan değil” ifadelerini kullandı.

Altay, “Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a teşekkür ediyorum. Rejim ile sistem arasındaki farkı ortaya koyarak, düşüncelerimize tercüman oldunuz” şeklinde konuştu.

Altay’ın sözleri üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsünün sözleri ‘Anayasa değişimine, sizin istediğiniz Anayasa değişimine Cumhuriyet Halk Partisi asla imkan vermeyecektir’. Başkanlık konusu gündemde değildi. Türkiye’de Cumhuriyet, Müslümanlık kimsenin tekelinde değildir. Dolayısıyla bu ülkede kimsenin Cumhuriyetle ilgili bir endişesi, başka arayışı yoktur. Ancak sahip çıkmamız gereken, taçlandırmamız gereken şey ve eğer bugün Türkiye’yi etrafındaki birçok ülkeden bizi farklı kılan şey her şeye rağmen sandığın ortada olmasıdır. Sandıktan çıkan sonucu hazmedemeyenler 27 Mayıs’ta kan akıttılar. Herkes Cumhuriyete saygılı, ama herkes demokrasiye de saygılı olsun. Bu millet neyi istiyorsa onu yapar, bu millet hangi sistemi getirmek istiyorsa onu getirir.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)