Mevlüt Uysal Antarktika Bilim Seferi ekibini yolcu etti
ensonhaber.com

Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında 17'si Türk, 8'i yabancı, toplam 25 katılımcı İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan uğurlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ekibi uğurlayanlar arasındaydı.

Mevlüt Uysal Antarktika Bilim Seferi ekibini yolcu etti

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınlayan Uysal, "Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla hayata geçirilen Antarktika'ya Türk Bilim Üssü kurma çalışmaları kapsamında ''3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'' için yola çıkan ekibimizi Atatürk Havaalanı’ndan uğurladık. Çalışmalarını büyük bir gururla takip edeceğiz. Hayırlı yolculuklar." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Uysal Antarktika Bilim Seferi ekibini yolcu etti

UYSAL: “BİLİM EKİBİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUM”

Başkan Uysal uğurlama töreninde yaptığı açıklamada, Antartika’da yapılacak çalışmaların diğer bilimsel çalışmalara ilham kaynağı olacağını söyledi.

Mevlüt Uysal Antarktika Bilim Seferi ekibini yolcu etti

Bilim insanlarının -20 dereceyi bulan şartlarda çalışmalarını sürdüreceğini ifade eden Uysal, “Bu ekibin orada araştırma yapmasının sırrı burada. Yani yaz aylarında bile o buz kütlesinde hava şartları -15, -20 derecelerin altında oluyor. Bilim insanları bu ortamda çok önemli araştırmalar yapacak. Onun için inşallah kazasız belasız gidip gelirler” diye konuştu. Bilimsel çalışmaların önemine de değinen Uysal, “Bu bilimsel çalışma Antartika’da yapılacak ama inanıyorum ki ülkemizdeki diğer bilimsel çalışmalara ilham kaynağı olacak. Hocalarımıza giden ekibe başarılar diliyorum. İnşallah onları yine burada coşkulu bir şekilde karşılamak için bekleyeceğiz.” dedi.

Mevlüt Uysal Antarktika Bilim Seferi ekibini yolcu etti

YERLİKAYA: “KALICI ÜS İÇİN ÖNCÜ ÇALIŞMA OLACAK”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise, “Bayrağımız Antartika’da bilim uğruna dalgalanacak. Antartika’da yaşayan yerli yok ama orada 100 bilimsel araştırma yapan kalıcı ülke üsleri var. Bizim arkadaşlarımız, uzun yıllar oradaki kalıcı üslere misafir olarak katılıp bilimsel çalışmalarını yaptılar. 3 yıldan beri ekibimiz oraya gidip 30-40 gün geçici üs kurup bu çalışmalarını yüz akıyla yapıp geri dönüyor. İnşallah bu yılki çalışma kalıcı üs kurulmasına öncü olan bir çalışma olacak. Temennimiz sıhhatle gidip afiyetle dönmeleri” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Antarktika'da bilimsel çalışma yapacak ekibi yola çıktı VİDEO

25 KİŞİLİK EKİP 30 GÜN PEK ÇOK ALANDA ÇALIŞMA YAPACAK

Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında 17'si Türk, 8'i yabancı, toplam 25 katılımcı 30 gün boyunca pek çok alanda bilimsel araştırma yapacak. Sefer kapsamında İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Orta Doğu Teknik, Niğde Ömer Halisdemir, Hitit, Bahçeşehir, Boğaziçi, Ondokuz Mayıs ve İstanbul üniversitelerinden toplam 13 projeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Bilim insanlarının yanı sıra sefere, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan yetkililer ve Anadolu Ajansı’ndan bir ekip de katılıyor.

Mevlüt Uysal Antarktika Bilim Seferi ekibini yolcu etti

METEOROLOJİ GÖZLEM İSTASYONU KURULACAK

Geçici Bilim Üssü oluşturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirileceği sefer kapsamında, Horseshoe Adası'nda Türk Bilim Kampı kurulacak. Antarktika Anlaşmalar Sistemi'nde "gözlemci" statüsünde bulunan Türkiye, bu seferle "danışman ülke" statüsüne geçme hedefine bir adım daha yaklaşacak. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kıtaya 2 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulacak.

MİLLİ SPORCU ŞAHİKA ERCÜMEN, BUZLU SULARA DALACAK

Dünya dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen de 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetiyle "beyaz kıta"ya gidecek. Ercümen, sefer kapsamında Antarktika'nın buzlu sularında dalış gerçekleştirecek.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO