Megalomani nedir
ensonhaber.com

Megalomani, kendi başına bir hastalık olmasa bile, oldukça şaşırtıcı bir psikolojik sendromdur. Büyüklük hezeyanları kişinin, yetenekleri, nitelikleri ve yaşantısı hakkındaki mantıksız inançlara dayanır.

Bu hastalığa sahip kişiler, aşırı davranışlarıyla insanlar tarafından hemen farkedilir. Megaloman kişilere hayatımızın her alanında rastlamamız mümkün; gerek iş yaşantısında, gerek sosyal yaşantıda bu tip kişilerle karşılaşırız. Kendini beğenmiş, kendini herşeyden büyük gören, sürekli kendisini övme gibi belirtileri olan bir hastalık da diyebiliriz.

AŞAĞILIK KOMPLEKSİNE SAHİP KİŞİLERDE GÖZÜKÜR

Megaloman insan, kendisinden daha üstün bir kişilik yanında bulunmak istemez. Bu durum, onun aşağılık kompleksini ortaya çıkarır.

Megaloman insanlar; “kibirli”, “kendini beğenmiş”, “burnu büyük” ve benzeri sıfatlarla damgalanarak asosyalize edilir. Megaloman insanlar dünyaya at gözlüğüyle bakan, dar görüşlü kişilerdir. Sabit fikirleri ve doğruluğuna inandığı düşünceleri çelişmez şekilde savunur ve karşısındakini de inandırmak ister.

Bu kişiler, narsistik kişilik yapısında olurlar. Bebeklik döneminde gösterilen davranışlar, çevre tarafından özellikle anne ve baba tarafından hoş karşılanabilir. Yetişkinlik döneminde, narsistik kişilikle birlikte gelişen megalomaniyle birlikte sorunlar yaşanmasına sebep olur.

Megalomani nedir

MEGALOMANİ HASTALIĞINA NE SEBEP OLUR?

Bu durum, üç farklı şekilde ortaya çıkan davranış tipidir. Bunlardan birincisi çoğunlukla huzursuzluk, sinirlilik, gevezelik gibi belirtilerin eşlik ettiği, büyüklük inancı ile davranışlarıyla bir mani olarak ortaya çıkar. Başlangıçta ortaya çıkan belirtilerin hızla kaybolması durumunda, mikroorganizmalar etkisini sürdürmeye devam eder. Beynin tamamını ele geçiren hastalık depresyona, hezeyanlara ve megalomaniye sebep olur.

Megalomani nedir

MEGALOMANİ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalık tanısı konulan kişilerde öncelikle, psikiyatri tarafından megalomani nedenleri araştırılıp saptanır ve soruna neden olan faktörlere göre tedavi süreci başlar. Şizofreni ile başlayan bir sorun mevcut ise doktor kontrolünde psikolojik terapi ve ilaç tedavisi uygulanır. Beyinde oluşan ve tespit edilemeyen frengi enfeksiyonu, bireyde karar verme sorunu ve dikkat dağınıklığı gibi sorunları ortaya çıkarır. Frengiye bağlı yaşandığında, penisilin tedavisi uygulanabilir. Bu şekilde tam bir düzelme sağlanabilir.

Megalomani nedir