Maraş Aslanı Kahramanmaraş'ın önemli sembolü
İHA

Geç Hitit krallıklarının başkentlerinde, özellikle kapı girişlerinin her iki tarafında bulunan heykel, Gurgum Kralı 3’üncü Halparuntaş zamanında dönemin başkenti olan Maraş girişinde bulunuyordu.

MÜZEDE SERGİLENİYOR

Kahramanmaraş Kalesi'nde yer alan ve 1886 yılından itibaren İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlayan yazıtlı Maraş Aslan’ı, 30 Ağustos 2013 tarihinde Kahramanmaraş Müze’sinde sergilenmek üzere kente getirildi.

Maraş Aslanı Kahramanmaraş'ın önemli sembolü

MARAŞ'IN ÖNEMLİ SİMGESİ

Heykelin, 13 ve 14’üncü yüzyıllardan bu yana korunduğunu ve şimdilerde kent müzesinde sergilendiğini söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kahramanmaraş’ın en önemli simgelerinden birinin de ‘Maraş Aslan’ı olduğunu kaydetti.

Maraş Aslanı Kahramanmaraş'ın önemli sembolü

"GÜZEL SÖZLERİN YER ALDIĞI YAZIT"

Heykelin kapı aslanı olarak şehir girişinde yer aldığını söyleyen Küçükdağlı,"Kahramanmaraş'ın son dönemlerde yapmış olduğumuz bilimsel araştırma ve kazılar doğrultusunda milattan önce 13-14 bin yüzyıl öncesine kadar olduğunu biliyoruz. Bu sebeple birçok medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmış olmasıdır. İşte bu süreçlerden biri de ‘Gurgum Krallığı dönemidir ve hatta o zaman ki Maraş’ın Gurgum’un başkenti olduğunu biliyoruz. Gurgum krallarından 3’üncü Halparuntaş’ın o zaman atalarının soy ağacından ifadelerinin yer aldığı ve kendi devlet adamlığı ve inancı doğrultusunda güzel sözlerin yer aldığı yazıttır." dedi.

Maraş Aslanı Kahramanmaraş'ın önemli sembolü VİDEO


Maraş Aslanı Kahramanmaraş'ın önemli sembolü

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)