Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Rusya'ya gidiyor
ensonhaber.com

a

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a bir mektup yazdı. Bu mektubu ise Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko iletti.

Pyeongyang’da Kuzey Kore lideri Kim'le bir araya gelen Matviyenko, "Kim, Rusya’yı ziyaret etme konusunda hazır ve istekli olduğunu doğruladı. Ziyareti geciktirmek istemediğini belirtti. Ziyaretin saati ve yeriyle ilgili çalışmalar diplomatik kanallar aracılığıyla artık başlayacak." dedi.

İKİ ÜLKENİN YAKLAŞIMLARI BENZER

Kim’in Putin'le görüşmesinin kendisi için çok önemli olduğunu söylediğini aktaran Matviyenko, "Kim, işbirliği stratejisi ve imkanlarının yanı sıra uluslar arası gündemdeki önemli konuları konuşmaları gerektiğini söyledi." diye konuştu.

Öte yandan Matviyenko, Putin'in mektubunu Kim'e ilettiğini vurguladı ama mektubun içeriği hakkında bilgi vermedi. Matviyenko'nun aktardığına göre 1 saatten fazla süren görüşmede Kim, Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorununun çözümü konusunda Rusya’nn çok önemli rol oynadığını, iki ülkenin yaklaşımlarının benzer olduğunu söyledi.

"KİM, MOSKOVA İLE DOSTLUĞU SÜRDÜRECEK"

Kim, ayrıca Rusya ile dostluk geleneğini sürdüreceğini ve iki Kore’nin birleşmesinden yana olduğunu kaydetti. Matviyenko, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması için teşvik edilmesi gerektiğini, ABD’nin yaptırımlarını artırmasının endişe verici olduğunu belirtti.

DOĞU EKONOMİK FORUMU’NA KATILMAYACAK

Bu arada Matviyenko, Kim’in yoğun programı nedeniyle 11-13 Eylül’de Rusya’da gerçekleşecek Doğu Ekomik Forumu’na çok istemesine rağmen yoğun programı nedeniyle katılamayacağını, ancak Pyeongyang’dan 7 kişilik bir heyetin geleceğini söyledi.