Konut fiyat artışı mayısta en düşük seviyede
REUTERS

Konut stoğunun en yoğun olduğu İstanbul'da ise mayıs ayında konut fiyatlarında yaşanan gerileme dikkat çekti. Türkiye genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 9.97, kira değerleri ise yüzde 7.32 arttı.

Türkiye genelinde 81 şehri kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Mayıs'ta bir önceki aya göre ise yüzde 0.54 artış kaydetti. Yeni Konut Fiyat Endeksi ise, Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0.28; geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 3.55 artış gösterdi.

Konut fiyat artışı mayısta en düşük seviyede

BİTMEMİŞ KONUTLARIN SATIŞ ORANI ÜÇ AYDIR DÜŞÜŞTE

Rapora göre, bitmemiş konutların satış oranı da üç aydır düşüş eğilimi gösteriyor. Buna göre, Mayıs ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 33'ü bitmiş konut stoklarından; yüzde 67'si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Yeni Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 4.5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4.4 oranında erime gözlemlendi.

MARKALI KONUTTA KREDİ KULLANIMI 6 AYLIK ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Mayıs ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise, markalı projelerde konut kredisi kullanımının yüzde 39'luk oranla son 6 aylık oranların üzerine çıktığına dikkat çekti.

Yetgin, bu artışta GYODER, İNDER ve KONUTDER'in 15 Mayıs'ta başlattığı kampanyanın etkili olduğunu belirterek, "Mart ayında yüzde 41'e ulaşan senet kullanımının, Mayıs ayında yüzde 22'ye kadar gerilemesi de bu indirim kampanyasının etkisini ortaya koyuyor." dedi.

Konut fiyat artışı mayısta en düşük seviyede

KAMPANYA UZATILMIŞTI

Gayrimenkul sektörünün çatı örgütleri 15 Mayıs- 15 Haziran arasında peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat ile 0.98 faizle 120 ay vadeli kampanya başlatmıştı. Söz konusu kampanya daha sonra 30 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

Endekse göre, Mayıs ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 7'si yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancı yatırımcılara satışlar Aralık'ta yüzde 3, Ocak'ta yüzde 4, Şubat'ta yüzde 6, Mart'ta yüzde 8, Nisan'da yine yüzde 8 oranında gerçekleşmişti.