'Kenevir' açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı
İHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve yeniden kenevir üreteceğiz’ şeklindeki açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı.

'Kenevir' açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı

"YENİDEN KENEVİR ÜRETECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bize dost görünen düşmanlar, ülkemden kenevir üretimini aldı. Şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve yeniden kenevir üreteceğiz.” ifadeleri en çok Kastamonu’da sevinçle karşılandı.

Kastamonulu çiftçilerin kenevir sevinci İZLE

İSTANBUL'A GÖÇ ETMİŞLERDİ

1940’lı yıllardan itibaren kenevir üretimi yapan Kastamonulu çiftçiler, kenevir üretiminin yasaklanması ve fabrikaların kapanmasıyla birlikte 2002 yılından itibaren kenevir üretmeyi bıraktı. Kenevir yerine sarımsak veya şeker pancarı ekimi yapan çiftçiler, istedikleri ekonomik geliri de elde edemeyince iş bulma ümidiyle topraklarını terk ederek Kastamonu’dan İstanbul’a göç etti.

'Kenevir' açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı

KASTAMONULU ÇİFTÇİLER ÜRETİME HAZIR

Bu gelişmeler ışığında Kastamonulu çiftçiler, kenevir üretimi için iyi bir fiyatlandırma yapılması durumunda tekrar üretmeye başlayabileceklerini söylediler.

Bir Kağıt Fabrikasında çalışan Taşköprü Gizlice Mahallesi Muhtarı Cengiz Durgut, Başkan Erdoğan’ın açıklamaları televizyondan kendisinin de izlediğini belirten Durgut, “Poşet olayından sonra sanırım fileye dönüş düşünülüyor. Bunu da kendirden üretmek istiyorlar. Güzel bir fiyatlandırma yapılırsa zaten bizler, ne ekeceğimizi düşünüyoruz. Neden kendir ekimi yapmayalım. Ama benim kendir ekebilmem için soyulmuş elyaf kendirin kilosunun en az 25-30 TL olması gerekiyor. Bunun dışında ekonomik olarak kurtarmaz. Böyle olmazsa çiftçide bunu ekmeyebilir diye düşünüyorum. Çünkü yıllarca biz, bunu ektik, bunu da bir çiftçi olarak söylüyorum. Çiftçi şuanda arayışta. Ne ekeceğimizi bilmiyoruz.” dedi.

"KIŞ AYLARINDA BİLE KENDİR SOYARDIK"

1 dönüm ekilen kendirden 15-20 bağ arasında bir ürünün ortaya çıktığını ifade edene Durgut, “1 dönüm kendirden 15-20 bağ ortaya çıkar. 1 bağdanda 12-18 kilo arasında soyulmuş elyaf çıkar. Bir dönümden 15 bağ olunca ortalama 15 kilo dediğimiz zaman 225 kilo soyulmuş elyaf elde ediliyor. Yani benim bir dönüm ekilmiş alandan benim alacağım kendir, yaklaşık 225-250 kilo arasındadır.” diye konuştu.

'Kenevir' açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı

"KULLANIM ALANLARI SAYMAKLA BİTMEZ"

Kendirin birçok alanda kullanıldığını ve faydalarının da saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Durgut, “Doç. Dr. Yalçın Koçak tarafından kendir mucizesi adı altında kitap hazırlandı. Bu kitapta kendirden bahsediliyor. Kendir, ilaç yapımında, kağıt yapımında, yakıt yapımında, otomotiv sektöründe, Petro kimyanın kullanıldığı her alanda, kozmetik ve sabun yapımında kullanılıyor. 1 dönüm ekilen kenevir 25 dönüm orman kadar oksijen üretiyor. 1 dönüm kenevirden 4 dönüm ağaca eşdeğer kağıt üretiliyor, bir ağaç elli yılda yetişirken kenevir ise 4 ayda yetişiyor. Dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişiyor. Çok az suya ihtiyaç duyar. Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyaç duymayan dayanıklı bir bitkidir.” dedi.

'Kenevir' açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)