Juncker: Merkel AB görevi için son derece vasıflı
ensonhaber.com

18 yıl yürüttüğü Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin liderliğinden geçen yıl ayrılma kararı alan Merkel, 2021 yılından sonra siyasi bir görev üstlenmeyeceğini açıklamıştı.

Merkel'in ardından parti liderliğini üstlenen Annegret Kramp-Karrenbauer'in, başbakanlık için yarışan isimler arasında yer alması bekleniyor.

"SON DERECE VASIFLI BİR SANAT ESERİ"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Alman Funke Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa Birliği'nde üst düzey bir görev üstlenmek için "son derece vasıflı" olduğunu söyledi. Juncker, 2021'de görev süresi sona erecek olan Merkel'in, "bir anda ortadan kaybolmasını" hayal edemeyeceğini belirtti. Ekim ayında koltuğunu bırakacak olan Juncker, Merkel için "Sadece saygı duyulan bir insan değil, ayrıca tam ve cana yakın bir sanat eseri." dedi.

2005 yılında Almanya'da Başbakanlığı üstlenen Merkel, ekonomik kriz ve siyasi çalkantıların yaşandığı bir dönemde Avrupa politikalarına yön vererek, Avrupa'nın en güçlü lideri konumuna gelmişti.

Juncker: Merkel AB görevi için son derece vasıflı

"ELİNDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPTI"

Tarihçilerin kendi başkanlığı hakkında ne yazmasını isteyeceği konusunda ise Juncker, "Elinden gelenin en iyisini yaptı… Ayrıca 'bazı şeyleri yoluna koydu'yu eklemek de fena olmaz." dedi.

Juncker, AB Komisyonu Başkanlığı görevinden 31 Ekim'de ayrılacak. Lüksemburg'un eski Başbakanı olan Juncker, bu göreve 2014 yılında atanmıştı. Juncker'i, bu görev için Merkel'in partisinin de yer aldığı Avrupa Parlamentosu'ndaki Avrupa Halk Partisi adlı Hristiyan Demokrat grup aday göstermişti.