İzmir'in kız kardeşi Selanik büyülüyor

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'in nüfusu 363.987'dir. Skylife Dergisi'ndeki gezi yazısında yer alan bilgilere göre, Tarihin en eski şehirlerinden biri olan Selanik M.Ö. 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından kuruldu.

İzmir'in kız kardeşi Selanik büyülüyor

Şehir ismini Büyük İskender’in kızı Thessalonike’den aldı. Atina’nın maskülen, savaşçı, diplomatik çağrışımlarına karşılık Selanik, adına yaraşır biçimde hep hayran olunası bir genç kız imgelemiyle karşımıza çıkar.

İSTANBUL'UN KIZI İZMİR'iN KIZ KARDEŞİ

Karşı kıyıdan bakıldığında şehri denizle buluşturan derin kıvrımlı körfez bu genç kızın boynundaki değerli bir ziynet eşyası gibi durur adeta.

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik

Selanik, Yunanistan’ın ünlü roman yazarı Despina Pandazis’in deyimiyle, İstanbul’un kızı, İzmir’in ise kız kardeşi. Bu sebeple bize hiç de yabancı değildir aslında. Kordonuyla İzmir’i, Yedikule ve Aya Sofya’sıyla İstanbul’u çağrıştırır bize.

İzmir'in kız kardeşi Selanik büyülüyor

YEDİKULE’DEN BEYAZ KULE’YE

Şehre hâkim bir noktada bulunan Yedikule’den bakıldığında solda bir tepe, aşağıda deniz, ince uzun bir burun, ortada Beyaz Kule ve en sağda liman görünür. Yedikule’yi çevreleyen surların dibindeki asma bahçeli evler, dut ağaçları, çınarlı ve zeytin ağaçlı meydanlar şehrin yapılaşmaya karşı korunmuş kesimini oluşturur.

İzmir'in kız kardeşi Selanik büyülüyor

Yukarı şehirden bakıldığında körfez insanı kendine çeker. Şehirde kısa bir yolculuğa çıkan her ziyaretçinin dikkatini çeken ilk yapı; sahil şeridinde bulunan Beyaz Kule’dir herhalde. Beyaz Kule (Lefkos Pirgos) şehrin alametifarikası gibidir adeta. Yüzyıl başında Beyaz Kule’nin önünden geçen atlı tramvayın yerini bugün bisiklet ve yürüyüş parkurları almıştır.

MÜKEMMEL BİR MANZARA

Beyaz Kule ve çevresi aynı zamanda şehrin şık restoran ve kafelerin yer aldığı alanlardan biridir. Beyaz Kule’nin önündeki kaldırımlara, parklara oturup Olimpos Dağı manzarası eşliğinde gün batımını izlemek bir Selanik klasiğidir.

İzmir'in kız kardeşi Selanik büyülüyor

Olimpos Dağı’nı bu kareden çıkaracak olursak, İzmir’in Kordon’unda bir akşam gezintisini çağrıştırır insana. Ancak, sırf mitolojinin anlattığı Olimpos’u izlemek için bile Selanik sahili görülmeye değerdir.

İzmir'in kız kardeşi Selanik büyülüyor