Iraklı komutan ABD askerlerinin çarşı gezisini savundu
AA

Irak Bağdat Ortak Operasyonlar Komutanı Celil er-Rabii, katıldığı bir televizyon programında, ülkede büyük tartışmalara yol açan, ABD'li askerlerin üniforma ve silahlı bir şekilde başkentteki çarşı ziyaretine ilişkin konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığının 2013 yılında vatandaşlarına başta Bağdat olmak üzere Irak'ın güvenli olmadığını ve ziyaret edilmemesi uyarısında bulunduğunu hatırlatan Rabii, durumun değiştiğini göstermek için ABD'li askerleri cuma günü çarşı gezisine çıkardığını ifade etti.

GÜVENLİ VE İSTİKRARLI BİR KENT

Rabii, ABD'li askeri danışmanlar ve ülkedeki yabancı gazetecilerle Bağdat'ın en işlek caddelerinde dolaştıklarını belirterek, böylelikle başkentin güvenli ve istikrarlı bir kent olduğunu kanıtlamaya çalıştıklarını söyledi.

Iraklı komutan ABD askerlerinin çarşı gezisini savundu

ABD'Lİ ASKERLERİN TEPKİ ÇEKEN ÇARŞI GEZİSİ

ABD'li Tuğgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup askerin, 4 Ocak'ta Bağdat'ta kafe ve kitapçıların bulunduğu Mutabanna Caddesi'nde çay içip, vatandaşlarla sohbet ederken çekilen görüntüleri sosyal medyada yayınlandıktan sonra büyük tepki görmüştü.

Çarşı gezisinin Irak yerel medyasında da geniş yer bulmasının ardından Şii siyasi partiler, ülkenin egemenliğinin ayaklar altına alındığını savunarak, ABD'nin Irak'tan çıkması çağrılarını yinelemişti.

Iraklı komutan ABD askerlerinin çarşı gezisini savundu

ABD'NİN IRAK'TA 5 BİN ASKERİ VAR

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var.

ABD, 2011'de Irak'tan çekilse de terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıktığı Haziran 2014'ten sonra ülkedeki varlığını askeri üslerle yeniden güçlendirdi. ABD'nin Irak'ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

Iraklı komutan ABD askerlerinin çarşı gezisini savundu

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)