'İngiltere altınımıza el koydu' iddialarının gerçekleri
ensonhaber.com

"Zenginin malı, züğürdün çenesini yorar" atasözü yadsınamaz bir gerçek, konu bir de devlet hazinesi olunca, çenemizde spekülasyonları konuşmaktan derman kalmıyor.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların çokça bulunduğu ortamlarda, bu aralar en çok konuşulan konu başlıkları ise: Türkiye-İngiltere-altın-IMF.

Şimdi spekülasyonlar, şehir efsaneleri, "Abi, geçenlerde duydum Türkiye'nin altınları şu kadarmış." cümlelerini bir kenara bırakalım ve usta ekonomist Mahfi Eğilmez'in bu konuda verdiği aydınlatıcı bilgilere bakalım.

TÜRKİYE'NİN KAÇ TON ALTINI VAR

Mahfi Hoca'nın kendi sitesinde derlediği bilgilere göre; Türkiye'nin 2017'de 565 ton, 2018'de ise 489 ton altını var.

2017'de bu altınların 394 tonu yurt dışındayken, 2018'de ise altın stoğumuzun 97 tonu yurt dışında yer aldı.

Türkiye'nin nerede ne kadar altını olduğunu gösteren tablo:

ALTINLARIMIZA İNGİLTERE EL KOYABİLİR Mİ

Mahfi Eğilmez, kendi sitesindeki yazısında İngiltere'nin altınlarımıza el koyduğu yönündeki şehir efsaneeriyle ilgili şu ifadelere yer veriyor: "Merkez Bankası’nın, yurt dışındaki altınları zaman zaman Türkiye’ye getirdiği ve zaman zaman da portföy yönetimi amaçlı olarak yurt dışında tuttuğu konusunu defalarca yazıp anlattık. Buna karşın altınları geri alır mıyız alamaz mıyız tartışmasını sonlandırmayı başaramadık. Çünkü insanlar inanılması çok kolay ve çekici olan şehir efsanelerine inanmayı seviyor.

Bu yazımızda sunduğumuz tablo ile Merkez Bankası’nın yurt dışında muhafaza ettiği ve portföy yönetimi amacıyla kullandığı altınlarını, 2018 yılında, hiçbir engelle karşılaşmadan yurda getirdiğini göstermiş oluyoruz. Böylece kamuoyunu uzun süredir işgal eden 'Merkez Bankası’nın altınlarına el konulmuş' ya da 'İngiltere o altınları bize vermez' biçimindeki şehir efsanelerinin bütün diğer şehir efsaneleri ve safsatalar gibi tümüyle yalan dolandan ibaret içi boş iddialar olduğunu da kanıtlamış bulunuyoruz."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

"IMF'DEN AVANS ALDIK"

İngiltere, altın, el koyma şehir efsanesinin yanında yeni peyda olan bir efsane de IMF'den avans aldığımız. Ülkelere borç vermekle bilinen IMF için kullanılan avans verdiği iddiasının, aslında ne kadar gerçekten uzak olduğunu gösterir nitelikte.

Buna rağmen, akıllarda kalan sorular için Ekonomist Eğilmez Twitter sayfasında şunları yazdı: "Bu ülke şehir efsanelerine ne kadar meraklıymış. Daha Merkez Bankası altınları meselesini yeni çözmüşken şimdi bir de IMF ile görüşmeler başlamış, hatta IMF'den avans alınmış palavrası çıktı. Arkadaşlar biraz okuyun ne olur. IMF nasıl para verir kendi sitesinde yazıyor. Ne avansı? Önce niyet mektubu verirsiniz, alacağınız önlemleri taahhüt edersiniz, sonra stand by düzenlemesi hazırlanır ve IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanır. Sonra da IMF sitesinde açıklanır. Gizli iş olmaz. Avans filan asla olmaz."

EKONOMİST MAHFİ EĞİLMEZ'İN TWITTER SAYFASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ... @mahfiegilmez