Hüseyin Emin Öztürk Barış Manço ile hatıralarını yazdı

Hüseyin Emin Öztürk Barış Manço ile hatıralarını yazdı

Barış Manço'nun ölümünün üzerinden 15 yıl geçti ama hem sevenlerine bıraktığı bilgece şarkıları hem de yakınlarına bıraktığı tatlı hatıralar hafızalarda eskimedi. Manço'nun en yakınında bulunan isimlerden biri olan Şair/Yazar Dr.Hüseyin Emin Öztürk de hafızasına kazınan anıları bir makalede Barış Manço'nun sevenleriyle buluşturdu. Öztürk'ün, "Ölümünün 15. yılında Bilge Barış Manço" ismiyle kaleme alınan makalesinde ilginç anekdotlar var.

"BU UZUN SAÇLIYI KAYSERİ'YE MÜFTÜ YAPMAK LAZIM"

Öztürk, Barış Manço'nun Anadolu insanının gönlünde nasıl bir yer edindiğini şu sözlerle anlatıyor;

"Yıl 1979. TRT'den başka televizyon kanalının olmadığı yıllar. Her evde de televizyon yok zaten. Kış geceleri televizyonu olan evlere ailece misafirliğe gidiliyor. Sohbet ve muhabbetin yerini yavaş yavaş siyah beyaz televizyon yayınları alıyor, beyaz camın esareti başlıyor artık. Kayseri de bir şubat gecesi. Dışarıda kar ve soğuk var. Annem aralıklarla sobaya odun atıyor. Üzerinde demlenen çay kokusu bütün odaya yayılıyor. Odanın bir köşesinde babam, diğer köşesinde rahmetli Mehmet amcam oturuyor. Mehmet amca uzaktan akrabamız olur, babamın arkadaşı. Sık sık bize gelir. O akşam da yine bizde. İyi tiryakidir ama hiçbir zaman hazır sigara içmez, tütününü yanında taşır. Odada bulunan bizler TRT televizyonunda İzzet Öz'ün hazırladığı programı izlerken Mehmet amca ve babam kendi aralarında sohbet ediyorlar. Programın konuğu Barış Manço. Barış Manço sözü kesip müziğe başlıyor. Mehmet amcam tütün sarmak için elinde tuttuğu tabakayı yere bırakıyor müziğin etkisiyle. Odada bir sessizlik oluyor. Barış Manço;

“Yaz dostum, güzel sevmeyene adam denir mi

Yaz dostum, selam almayana yiğit denir mi

Yaz dostum, altı üstü beş metrelik bez için

Yaz dostum, boşa geçmiş ömre yaşam denir mi

Yaz tahtaya bir daha ,tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı”

Mehmet amcam, dirsekleri bağdaş kurmuş vaziyetteki bacaklarının üzerinde, iki eli iki yanağında, gözlerini ekrana mıhlıyor sanki sözler kendisine söyleniyormuş gibi isminin geçmiş olmasından mı bilmem pür dikkat Barış Manço'yu dinliyor.

"Yaz dostum, yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum, garipleri giydir ipek şal ile

Yaz dostum ,öksüz görsen sar kanadın kolunu

Yaz dostum, kimse göçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı"

Şarkı bitiyor odada sessizlik devam ediyor. Mehmet amca doğruluyor, babama dönerek “bu uzun saçlıyı Kayseri'ye müftü yapmak lazım” diyor. Bir Anadolu insanı ilk defa dinlediği Barış Manço'yu gönlünde müftülüğe layık görüyor."

MANÇO GÖREMEDİ AMA İSLAM ANSİKLOPEDİSİ TAMAMLANDI

1988 yılında başlayan, 25 yılda tamamlanan ve son sayısı da geçtiğimiz günlerde yayınlanan Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nin yöneticileri arasında da bulunan Dr. Hüseyin Emin Öztürk, makalesinde, ilk fasikülleri Barış Manço'ya gösterdiğine de yer veriyor;

Hüseyin Emin Öztürk Barış Manço ile hatıralarını yazdı

ESERE İLGİ GÖSTERDİ

"Barış Manço'nun vefatının üzerinden tam 15 yıl geçti. Onunla tanışıklığım İslam Asiklopedisi'ni çıkarmaya başladığımız yıllara dayanıyor. 1985'in başında Üsküdar'daki Türkiye Diyanet Vakfı Yayınevinin Kurucu Müdürlüğünü üstleniyorum. İslam Ansiklopedisi fasiküllerle yayın hayatına başlıyor. Bir ve ikinci ciltlerin fasikülleri tamamlandıktan sonra aydın ve sanatçılarımıza bu ansiklopediyi takdim ve tanıtım faaliyetlerine başlıyoruz. Bu maksatla Barış Manço'dan da randevu talep ediyoruz. 1991'in Mayıs ayı. Türkiye Diyanet Vakfı basın müşaviri Halil Kaya Beyle birlikte randevu aldığımız saatte Barış Manço'nun evinde oluyoruz. Barış Bey bizi güler yüzle karşılıyor. Doğukan'ın on, Batıkan'ın yedi yaşında olduğunu öğreniyoruz. Onlara imzalı kendi çocuk kitaplarımı hediye ediyorum. Lale Hanım, Türk misafirperverliğinin nezaket ve incelikleriyle bize ikramlarda bulunuyor. Biz İslam Ansiklopedisi'nin iki cildini Barış Manço'ya takdim ediyoruz. Bu eserin İslam dünyasında ilk telif İslam Ansiklopedisi olduğunu anlatıyoruz.

SÖZLERİ HİKMETLİYDİ

Gözlerini İslam Ansiklopedisi'nde gezdirirken dikkatle bizleri dinliyor, bir yandan da ansiklopediyi inceliyor. Güzel sanatların her alanıyla ilgili olduğunu bildiğimiz Barış Manço ansiklopediyi çok beğeniyor, “süre çok uzun değil mi” diye soruyor. Biz böyle kıymetli bir eserin zor hazırlandığını izaha çalışıyoruz. “İnşallah tamamlanır” diyor. Emeği geçenleri tebrik ediyor. İki saate yakın müzik, edebiyat ve eğitimden konuşuyoruz. Barış Manço'ya “sizin için musiki nedir” diye soruyorum. “Musiki benim için araçtır” diyor. “Amacınız nedir” diyorum. “Musiki formu ile bu milletin değerlerini yediden yetmişe aktarmaktır” cevabını veriyor. Barış Manço'nun şarkıları aklıma geliyor. Hepsi hikmet dolu, güzel sözler. Kişiliğinizin üzerinde en çok babasının etkisi olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Babam tam bir Osmanlı beyefendisiydi.”