Hayrettin Karaman da sigaraya 'haram' diyor
ensonhaber.com

İslam'da sık sık konuşulan "Sigara haram mı, değil mi?" tartışmasında geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, en net açıklamayı yapmış ve tartışmalara adeta nokta koymuştu.

"SİGARANIN HARAM OLDUĞUNU ANLATMALIYIZ"

Geçtiğimiz günlerde Erzincan Müftülüğü Konferans Salonu'nda konuşan Erbaş, konuyla ilgili; "Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından, insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız." diye konuşmuştu.

Prof. Dr. Ali Erbaş'ın bu açıklamaları, İslami camiada yine tartışma yarattı. Farklı kafalardan çıkan sesler bir yana, Türkiye'de İslam fıkhı alanında en yetkili isim olarak gösterilen Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın da bu konuyla ilgili yazısı var.

KARAMAN'IN DA YAZISI VAR

Karaman, 3 Ağustos 2007 tarihinde yazdığı yazısında, "Sigara haram mı değil mi?" tartışmasına şu ifadelerle açıklık getiriyor:

"Sigaranın mekruh veya mübah olduğuna dair verilen fetvalar, bilgi eksikliğine dayanıyor. Sigaranın zararını bilen bir alimin ona mübah (serbest) veya mekruh demesi mümkün değildir. Eğer mekruh diyecek olursa bu da tahrimen (haram hükmünde olan) mekruh olmalıdır.

Günümüzde yapılan araştırmalar, sigaranın sağlığa çok zararlı olduğunu kesin olarak tespit etmiştir. Alkollü içkilerin bile üzerlerinde “sağlığa zararlıdır” yazılmadığı halde sigara paketlerinin üzerinde, “sigara içene ve çevresindekilere önemli zararlar vermektedir”, “sigara öldürür” uyarıları yazılmaktadır.

İslam beş değeri korumayı hedeflemiştir: Akıl, din, mal, hayat ve nesil.

Sigara sağlığa kesin olarak zarar verdiği için “hayatı koruma” ilkesine aykırıdır.

"SİGARAYA HARAM DEMEYENİN BİLGİSİ EKSİKTİR"

Sigaraya verilen para boşa değil, zarara verildiği için malı koruma ilkesine ters düşmektedir.

Hem malı hem de hayatı korumayı beceremeyen bir akıl, vazifesini yapmamış sayılır. 'Müslüman eliyle ve diliyle başkalarına zarar vermeyen kimsedir.'

Sigara içenler, başkalarına ve çevreye ciddi zararlar vermektedirler.

Bütün bunlar bilinirken, sigaraya haram demeyenin bilgisi eksiktir. Eksik bilgi ile fetva vermek ise sorumluluk getirir..."

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan sigara açıklaması haberi
Hayrettin Karaman da sigaraya 'haram' diyor