Evlenebilmek için köylerinin taşınmasını bekliyorlar
AA

Karaman'da, 1976 yılında alınan kararla sit alanı ilan edilmesinin ardından hasar gören evlerinin tamiratını dahi yapamayan Madenşehri köylüleri, yeni ev yapılamadığı için gençlerin evlenemediğinden yakınıyor.

TARİHİ KALINTILARLA İÇ İÇE YAŞIYORLAR

Çevresinde Hitit ve Erken Hristiyanlık dönemine ait yerleşim yerlerinin bulunduğu Karadağ'ın kuzeyinde yer alan Madenşehri'nde köylüler, yıllardır tarihi kalıntılarla iç içe yaşayarak bu eserlere gönüllü bekçilik ediyor.

Evlenebilmek için köylerinin taşınmasını bekliyorlar

AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ KÖY

Yakınlardaki eski yapılardan alınan taşların kullanıldığı evleriyle dikkati çeken köy, adeta açık hava müzesini andırıyor. Su ihtiyacının uzun süre Roma ve Bizans döneminden kalma sarnıçlardan sağlandığı köyde 40'dan fazla tescilli dini yapı kalıntısı, lahit parçaları, gün yüzüne çıkarılmış İç Anadolu Bölgesi'nde tek olan piramit mezar ve birçok tarihi kalıntı bulunuyor.

EVLER ÇÖKME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Madenşehri sakinleri, bölgenin 43 yıl önce sit alanı ilan edilmesinden bu yana pek çok sıkıntı yaşıyor. Yıllardır evlerinde hiçbir düzenleme yapamayan köylülerin, yeni ev inşa etmesine de izin verilmiyor.

Evlenebilmek için köylerinin taşınmasını bekliyorlar

GÖÇ VERİYOR

Sürekli göç veren köyde, tamir edilmeyen eski evlerde yaşayanların çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Özellikle kış aylarında, kar ve yağmur nedeniyle çatısı olmayan evler akarken bazıları ise çökme riski taşıyor.

EV OLMADIĞI İÇİN KIZ VERMİYORLAR

Köyde kalan gençlerin en büyük sorunu ise yeni ev olmadığı için evlenememek. Köyde evlenecek yaştaki genç kızlar, genellikle başka köylere gelin gidiyor.

Genç erkeklere ise köylerinde ev olmadığı için kimse kız vermiyor. Evlenecek gençlere, Karaman kent merkezinde oturmaları şart koşuluyor.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)