Erdoğan, tank fabrikası satıldı iddiasını yalanladı
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Atatürk'ü anma töreninde konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak sözlerine başlayan Erdoğan, ardından gündemi değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tank fabrikasının satıldığına dair ortaya attığı iddialara cevap veren Erdoğan, böyle bir satışın olmadığını söyledi.

Erdoğan, tank fabrikası satıldı iddiasını yalanladı ViDEO

"YÜZDE 50'Sİ KATAR'DA, YÜZDE 50'Sİ TÜRK ORTAKLARDA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sakarya'daki tank palet fabrikası'nın satımı diye bir şey söz konusu değildir. Yüzde 50'si Katar'ın ortaklığında, yüzde 50'si Türk ortaklar olmak üzere kurulan bu şirketle, şu an Karasu'da kendi fabrikalarını yapıyorlar. Dürüst olun, samimi olun. Biz netice diyoruz. Siz farklı yaklaşıyorsunuz." şeklinde konuştu.

Erdoğan, tank fabrikası satıldı iddiasını yalanladı

"OSMANLI'DA NÜFUSUN YÜZDE 50'SİNDEN FAZLASI..."

Tarihteki okuma yazma oranı verilerine ilişkin de konuşan Erdoğan, Osmanlı döneminde okuma yazma oranının yüzde 50 seviyesinde olduğunu ancak; savaş dönemiyle başlayan sürecin Harf Devrimi ile devam etmesinin okuma yazma oranını düşürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili şunları söyledi; "Rahmetli Kemal Karpat Hocamız başta olmak üzere; liyakatlerine kimsenin itiraz edemeyeceği tarihçiler, geçtiğimiz asrın başında Osmanlı toplumunda okuma-yazma bilenlerin oranının nüfusun yarısından fazla olduğunu belirtiyor. Dikkat edin. Bu, aynı dönemde bölgemizdeki Rusya, İspanya, İtalya başta olmak üzere pek çok ülkeyle karşılaştırıldığında gerçekten çok yüksek bir oranı ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harf Devrimi okuma yazma oranını düşürdü ViDEO

SAVAŞLARDA KAYBEDİLENLER VE SINIR DIŞINDA KALANLAR

Balkan Savaşları ile başlayan, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Harbi ile devam eden süreçte, maalesef bu okur-yazar nüfusumuzun büyük bir kısmını kaybettik. Özellikle erkek nüfusunun önemli bir kısmı şehit oldu. Çanakkale'yi düşünün. Hani; kınalı kuzular diyoruz ya. Biz onları orada kaybetmedik mi? Bunlar sıradan işler değil. O durumlara düştük. Toplam nüfusumuzun bir kısmı da sınırlarımız dışında kaldı.

HARF DEVRİMİ İLE HER ŞEY SIFIRLANDI...

Bir de buna Cumhuriyet ile birlikte gerçekleşen Harf Devrimi ile adeta her şeyin sıfırlandığını eklediğimizde, elbette ülkemiz okuma-yazma oranının çok düşük olduğu bir dönemi yaşadı. Bunun suçunu Osmanlı'ya yüklemek; tam anlamıyla bir buhtandır. Nitekim, Türkiye zaman içinde yüzde 100'lük bir okuma-yazma seviyesine ulaşmıştır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)