Elektrikli otomobil sahipleri daha az MTV ödüyor
İHA

İlerleyen yıllarda daha da yaygınlaşması beklenen elektrikli otomobiller, enerji verimliliği sağlaması ve düşük karbon salınıma sahip oluyor. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) de oldukça avantajlı bir konuma sahip.

YÜZDE 75 DAHA AZ ÖDEME

Yapılan bir araştırmayla, elektrikli otomobil sahiplerinin yüzde 75 daha az MTV ödediği ortaya çıktı. Kullanımı yaygınlaştırmak için Türkiye ve dünyada birçok çalışma yapılan elektrikli otomobiller 2018 yılında, MTV zammından en az etkilenen otomobil türü oldu.

Yapılan incelemede MTV 2019 yılında yüzde 15,9 oranında artış gösterirken; benzinli ve dizel olanlara kıyasla elektrikli otomobillerin, yüzde 75 daha az vergiye tabi tutulduğu bildirildi.

Elektrikli otomobil sahipleri daha az MTV ödüyor

ÜCRETLER DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

2019 yılında 1-3 yaş arası 46 bin 300 liraya kadar olan benzinli ve dizel otomobiller için 861 lira belirlenirken, aynı özellikteki elektrikli otomobiller için 215 lira vergi oranı uygulanıyor.

Ayrıca elektrikli otomobillerde MTV oranının, aracın motor gücünün kW cinsinden değerine göre değişiklik gösterdiği belirtildi.

MTV ZAMMI 2019'DA REKOR KIRDI

Yıllara göre MTV’de görülen zam oranları 2014’te yüzde 3, 2015’te yüzde 10,1, 2016’da yüzde 5,58, 2017’de yüzde 3,83, 2018’de ise yüzde 15,9’u buldu.

2018 yılından sonra alınan araçlarda ise MTV motor hacmi ve satış bedeline göre hesaplandığı için zam oranı yüzde 50’ye varan oranlara ulaşabiliyor.

Elektrikli otomobil sahipleri daha az MTV ödüyor

MTV ÖDEMEYENLERE CEZAİ YAPTIRIM UYGULANIYOR

MTV’nin ikinci taksitinin ödeme süresi, temmuz ayının sonuna kadar devam ediyor. Ödenmediği durumda ise taşıt sahipleri cezai yaptırımlarla karşılaşabiliyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafiğe kayıtlı tüm motorlu taşıtların, MTV ödeme zorunluluğu bulunuyor. Ödenecek miktar ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her yıl sonunda yeniden açıkladığı zam oranına göre belirleniyor.

MTV’nin ödenmemesi durumunda aylık yüzde 2,5 gecikme faizi uygulanırken, haciz ve trafikten men edilmeye varan cezalarla karşı karşıya kalınabiliyor. Ayrıca MTV’si ödenmeyen araçların muayene, kontrol satış işlemleri de gerçekleştirilmiyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)