TCMB, Şubat 2024'e ait ödemeler dengesini açıkladı
ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı ödemeler dengesini paylaştı.

Buna göre, şubat ayında cari işlemler hesabı 3 milyar 265 milyon ABD doları açık kaydetti.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2 milyar 106 milyon ABD doları fazla verdi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 751 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler, 2 milyar 381 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 1 milyar 957 milyon ABD doları oldu.

Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 849 milyon ABD doları net çıkış ve 46 milyon ABD doları net çıkış kaydetti.

Yatırımlar kaynaklı 142 milyon dolar net çıkış

TCMB verilerine göre, şubatta doğrudan yatırımlar kaynaklı 142 milyon dolar net çıkış olurken, portföy yatırımlarında ise 4 milyar 415 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.

Buna göre, şubatta doğrudan yatırımlardan kaynaklanan 142 milyon dolar net çıkış gerçekleşirken, portföy yatırımlarında 4 milyar 415 milyon dolarlık net giriş oldu.

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasalarında 136 milyon dolarlık net satış, devlet iç borçlanma senetlerinde ise 98 milyon dolarlık net alış gerçekleşti.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 2 milyar 659 milyon dolar, 3 milyar dolar ve 500 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 696 milyon dolar net artış kaydetti.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında, yabancı para cinsinden 220 milyon dolar net artış, Türk Lirası cinsinden ise 274 milyon dolar net azalış olmak üzere toplamda 54 milyon dolarlık net azalış gerçekleşti.

Bu dönemde yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 115 milyon dolar ve 265 milyon dolar net kullanım, Genel Hükümet ise 138 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.