AA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülke genelindeki esnafların kayıtlı olduğu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından düzenlenen toplantıya katıldı.

Bakan Bolat, “Türkiye Bakkallar ve Bayiler Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Oda Başkanları Bilgilendirme, İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu.

Esnafa Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan kredilerde iyileştirme yapılacağını belirten Bolat, konuşmasında fırsatçılara, stokçulara ve karaborsa zihniyetine izin verilmeyeceğini kaydetti.

"Denetim çalışmaları sıkılaştırılacak"

Ömer Bolat'ın sıkı denetim getirileceğini belirttiği açıklayası şöyle oldu:

Biz geleceğimizi doğru yönlendirmekle mükellefiz. Esnaflarımızı, sanatkarlarımızı, çiftçilerimizi, girişimci sanayicilerimizi, memurlarımızı, işçilerimizi, tüketicilerimizi ve emeklilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Fırsatçılar salgın döneminde arttı. Salgın ortaya çıkınca stokçuluk virüsü hortlamaktadır. Çok kararlı bir mücadele sürdürüyoruz. Diğer bakanlıkların denetim ekipleri ile sürekli sahada çalışıyoruz. Bunu sürdüreceğiz. Önümüzdeki yakın günlerde yeni düzenlemelerle bu konuda çok daha sıkı şekilde bir çalışma içinde yola devam edeceğiz

"Esnaf ve sanatkarların faiz yükünü hafiflettik"

Bu dönemde esnaf ve sanatkarlara aktarılan kaynaklara ilişkin de bilgi veren Bolat, esnaf ve sanatkarların faiz yükünü hafiflettiklerini dile getirdi. Bolat, esnaf ve sanatkarlar için yeni bir strateji belgesi hazırlamak üzere çalışmaların devam ettiğini belirterek, meslek kuruluşları ve sicil müdürlerine yönelik eğitim çalışmalarının düzenli olarak yapıldığını söyledi.

Koronavirüs salgını döneminde esnaf ve sanatkara gelir kaybı ve kira desteği kapsamında 9 milyar liralık kaynak aktardıklarına dikkati çeken Bolat, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde de "mücbir sebep" uygulamasıyla bölgedeki esnafın mali açıdan rahatlatıldığını bildirdi.

"Pazarcı esnafı için Hal Kanunu'nda değişikliğe gidilecek"

Bolat, pazarcı esnafı için Hal Kanunu'nda değişiklik yapacaklarını ifade ederek, "Kapalı pazar yerlerinde sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralamanın kaldırılması ve bu yerlerin tahsis usulüyle işletilmesini sağlayacağız. Bu da pazarcı esnaflarımızın beklenti ve talebiydi." diye konuştu.

"Ambalaj üzerine etiket" uygulanmasına ilişkin açıklamalar esnafı sevindirdi

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Bakan Bolat'ın göreve gelmesinden itibaren enflasyonla mücadele ve gümrüklerle ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

"Fiyatları kontrol etmek mümkün değil"

Palandöken, son dönemde esnafın büyük sermaye karşısında cılız kaldığını, haksız rekabetin önlenmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek mümkün değil.

"Kira stopajı esnaf için yük"

Kira stopajının esnaf için yük olduğunu belirten Palandöken, esnafın haksız rekabetle mücadele edemediğini söyledi.

Palandöken, esnafın kullandığı POS cihazlarında komisyon oranlarının yüksek olduğuna da dikkati çekti.

Türkiye'de gıda fiyatları ve güvenliği konusunun en önemli mesele haline geldiğini kaydeden Palandöken, bu konudaki denetimlerin gerekliliğini vurguladı.

Fahiş fiyatların önüne geçilmesine yönelik çözüm önerilerine de değinen Palandöken, "ambalaj üzerine etiket" uygulamasına ilişkin açıklamaların kendisini sevindirdiğini belirtti.

Ömer Bolat'ın konuşmasında öne çıkan konular

Ömer Bolat'ın toplantıda öne çıkan açıklamaları şöyle oldu:

-Fırsatçılara, stokçulara, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz.

-Türkiye ekonomisini 5 yılda tam 5 kat büyüttük.

-Esnaf ve sanatkarlarımızın finansman sorunlarını hafifletme noktasında çok önemli kaynaklar sağladık.

-Kamu kaynaklarımızı esnaf ve sanatkarlarımız için seferber ettik.

-Sigorta mevzuatında esnaflarımız lehine önemli değişiklikler yaptık.

-Esnaf ve sanatkarımızın daha borçları varken de yeni kredilerden faydalanması için beklemesi gereken süreyi 5 yıldan 3 yıla indirdik.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)