ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Erkan'ın sunumu sonrasında yeni enflasyon tahmini, 2023 için bir önceki tahminden 7 puan artırılarak yüzde 65, 2024 yıl sonu için 3 puan düşürülerek yüzde 36 ve 2025 yıl sonu için ise 1 puan düşürülerek yüzde 14 olarak açıklandı.

Erkan, sunumunun ardından basının sorularını cevaplandırdı.

"Benden siyasi bir şey duyamayacaksınız"

Kendisine yerel seçimlerle ilgili düşüncesini soran basın mensubuna, daha önce de kendisinden siyasi bir yanıt gelmeyeceğini belirtiğini hatırlatarak, siyasi yorum yapmanın TCMB'ye ve birbirinden değerli çalışanlarının faaliyetlerine zarar veren bir yaklaşım olacağını şu sözlerle dile getirdi:

Yerel seçimden ziyade bilimsel etki analizi… Benden politik -siyasi bir şey duyamayacaksanız. Bunu daha evvel de konuşmuştuk. Yerel seçimlerden ziyade, burada daha önce bahsettiğim gibi bunları konuşmak, şu an hali hazırda meslektaşlarımı da görüyorum burada. TCMB’nin uzmanları, ekonomistleri, Türkiye’nin en iyi uzmanları, ekonomistleri finansçıları, optimizasyon beyinleri, onların yaptıklarına gölge düşürmek olur. O yüzden sorunuza cevap vermemeyi istiyorum eğer izin verirseniz.

Kasım ortasında Asya'ya gidilecek

Erkan, yatırım toplantıları kendisine hatırlatıldığında Asya ziyaretleri ile ilgili soruyu şu sözlerle yanıtlayarak tarih verdi:

Asya’daki yatırımcılarla görüşmek bizim için çok önemli. CDS’lerimize baktığımızda finansman koşulları daha ılımlı seyrediyor. Asya ziyaretleri kasım ayı ortasında başlayacak

"500 liralık banknot hazırlığı yok"

TCMB Başkanı Erkan, 5 liralık banknotların yerine 5 liralık madeni paranın geleceği söylentilerine yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

5 liralık madeni para çalışmamız yoktur. Darphane 5 lira hatıra para basmıştır. Bu hatıra para, piyasadaki diğer para birimlerini değiştireceğimiz anlamına gelmez. 500 liranın çıkarılması gibi bir zorunluluk da bulunmamaktadır.

“Dijital para 1. faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayınlanmasını planlıyoruz”

Erkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası öncülüğünde yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi hakkında şu açıklamayı paylaştı:

Dijital para 1. faz çalışmaları raporunun yıl sonuna kadar yayınlanmasını planlıyoruz. İkinci fazda, 2024'te hukuki, iktisadi güvenlik boyutları ele alınacak. Sadece Dijital Türk Lirası çıkarmaktan ziyade teknolojinin kalitesi, ihraç edilebilir olması da çok önemlidir. Hem kendi insan gücümüz hem iş birliklerimizle birlikte dinamik ve kaliteli bir teknolojinin oluştuğunu belirtmek isterim.

Yanıtlardan öne çıkanlar:

Erkan'ın kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplardan öne çıkanlar şöyle:

-Dezenflasyon en önemli öncelik.

-Amacımız ülkemizi enflasyonda yüzde 5 hedefine ulaştırmaktır.

-Enflasyonu görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal güçlendirmeyi sürdürmeye devam edeceğiz.

-Para politikası faizinin artış hızı ile ilgili bütünsel yaklaşım yürütüyoruz. Bir taraftan ihracatın ve yatırımın desteklenmesi ve üretime destek veren bir yaklaşım yapıyoruz. Buna da devam edeceğiz.

-Süregelen bir iyileşmenin görülmesi şarttır. Süregelen bir dezenflasyonist aşamaya gelinip gelinmediğini görüp adımlarımızı atmaya çalışıyoruz.

-Kredi kartı faiz adımlarını daha düşük tutmaya karar verdik. Kur değişkenliği fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da bir parçası. Birçok şokun bir araya geldiği zamanda kurun akaryakıt üzerinde de etkisi var. Petrol fiyatları yükseldi. Jeopolitik riskler de yükseldi.

-Türk Lirası'na talebin artması çok önemli. KKM mevduatını belli bir oranda tutmak yerine TL mevduatı belirli bir oranda tutmak gerekiyor. 5 yılık 10 yıllık tahviller vardı zaten. Vadelerin az az da olsa uzuyor olması önemli gelişmelerdir. Yapılan reformlarla katılım finans üzerinden olabilir. Potansiyel var. Zaman gerekir. Ciddi bir sıkılaşma var. Etkilerini görmek için zamana ihtiyaç var.

-Bizim tek amacımız ülkemizin uzun dönem potansiyelini gerçekleştirmesi için gereken fiyat istikrarını tesis etmek

-Dezenflasyonu tesis etmekte kararlıyız. Bu, toplumumuz için yapmamız gereken en büyük hizmet.

-Önceliklerimiz dezenflasyonu en kısa sürede tesis etmek aynı zamanda da rezervlerimizi güçlendirmek.

-Kredi sıkılaştırmasını faiz artırımlarının aktarımını güçlendiren bütünsel bir parça olarak görüyorum.

-Dinamik bir geçiş sürecindeyiz.

-Mayıs 2024 itibaren dezenflasyon süreci başlayacak, patikada başarılı olmak hedefimiz.

-Talep dengelemesi konusunda sadece ilk sinyalleri alıyoruz. Herhangi bir zamanlama söylemek için erken.

-Türk Lirası'na talebin artması çok önemli.