Edirne Valisi Türk Musevi cemaatinden özür diledi

edirne

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kastederek ‘Eşkiya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz sinagoglarını yapıyoruz’ demiş ve Edirne Büyük Sinagogu’nu Türk Musevi Cemaati’ne kullandırmayacağını açıklamıştı.

ÖZÜR DİLEDİ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Sayın Vali Şahin, Türk Musevi Cemaati Hahambaşısı İsak Haleva ile telefonda görüşerek, beyanının yanlış anlaşıldığını ifade edip, derin üzüntüsünü ve Musevi cemaatine de özürlerini bildirdi" dedi.

Edirne Valisi Türk Musevi cemaatinden özür diledi

Gürkan, belediye meclis salonunda düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Türkiye'de Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in Büyük Sinagog ile ilgili sözleriyle alakalı yoğun bir tartışma olduğunu anımsattı.

"YOĞUN ÇABA SARF EDİYOR"

Tartışmaların artık mecrasının dışına çıkarak Edirne'ye zarar vermeye başlaması üzerine açıklama yapma gereği duyduğunu belirten Gürkan, şöyle konuştu:

"Vali Şahin, gerçekten insan olarak bir kez dahi hiç kimseyi inancından, etnik kökeninden, milletinden ayırdığına şahit olmadığımız bir insan. Şahin'in sanki bir inancın mensuplarına karşı düşmanca tavırları olmuş gibi yansıtılmasını doğru bulmuyoruz çünkü Vali Şahin, mütevazi, beyefendi, gece gündüz ülkesi için mesai harcayan bir insan. Kaldı ki sinagogun restorasyonu için de ne kadar yoğun çaba sarf ettiğinin yakın şahitleriyiz. Sayın Vali Şahin, Türk Musevi Cemaati Hahambaşısı İsak Haleva ile telefonda görüşerek, beyanının yanlış anlaşıldığını ifade edip, derin üzüntüsünü ve Musevi cemaatine de özürlerini bildirdi."

YAHUDİLER İLE YÜZLERCE YIL SÜREN KARDEŞLİK

Gürkan, Edirne'de Yahudiler ile yüzlerce yıl kardeşçe yaşandığını ve birçok Yahudi kültürünün kentte hala sürdüğünü dile getirdi.

Musevi cemaatinin kırılganlığını, hassasiyetini anladıklarını vurgulayan Gürkan, "İspanya'dan sürgüne gönderilen Yahudiler'e kucak açan bir ecdadın torunları olarak onları reddetmemiz ne de onların ibadethanelerine zarar vermemiz söz konusu. Tüm Yahudi arkadaşlarımızı özellikle Haleva'yı Edirne'ye davet ediyoruz. Onları ağırlamaktan mutluluk duyacağız" diye konuştu.

Toplantıda, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Edirne Esnaf Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da yer aldı.