Donald Trump ilk kez BM Genel Kurulu'nda
ensonhaber.com

TRUMP

İlk kez BM Genel Kurulu'nda konuşan Trump konuşmasına "Kasırga nedeniyle yardım göndermek isteyen herkese teşekkür ediyorum." diyerek başladı.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Konuşmasında " Suriye'deki krizin arttığını gördük. Siyasi bir kriz var. ABD, hava sahasında gerekli müdaheleyi gerçekleştirmiştir." diyen Trump "Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a destekleri için teşekkür ediyoruz. Mültecilere kucak açtıkları için de teşekkür ediyoruz." dedi.

Donald Trump ilk kez BM Genel Kurulu'nda VİDEO

Trump konuşmasını şöyle sürdürdü;

"BURADAKİ BAZI ÜLKELER TERÖRÜ DESTEKLİYOR"

"Buradaki bazı ülkeler terörü destekliyor. Avrupa'nın yeniden ayağa kalkmasına yapacağımız destek ABD'nin başarısını da gösterecektir.

"ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ"

Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Teröristler dünyanın her yerinde güçleniyor ve tehlike oluşturuyorlar. Uluslarası suç örgütleri sınırlarımızı tehdit ediyor. Çok büyük olanaklarımız var gelecek nesillerin kin ve nefret duygularından uzak bir şekilde yetişmelerini sağlamalıyız. Farklı ülkelerden aynı kültürü aynı görüşü paylaşmasını beklemiyoruz ama her devletten diğer devletlerin egemenliğine saygı bekliyoruz. Tüm liderlerin öncelikle kendi halklarına hizmet etme hakkı var. ABD'nin hiçbir şey elde edemediği anlaşmalara girmeyeceğiz. Önümüzdeki tehditler karşısında pasif davranmayacağız.

"TERÖRİSTLER GÜÇ TOPLAYARAK YAYILDI"

Teröristler ve aşırılık yanlıları güç toplayarak Birleşmiş Milletler gezegeninin her köşesine yayıldı. Geçmişin aklıyla hareket etmeliyiz. Koalisyon ve istikrarı böyle sağlayabiliriz. Ülkelerin, kendi vatandaşlarının çıkarlarını korumalarını ve başka ülkelere saygı duymalarını istiyoruz. Tanrı'nın bize bahşetmiş olduğu hayat çerçevesinde ABD olarak kendi kaderimizi çizmek istiyoruz. Bu görüşmeler bize güzel ilişkiler sağlıyor.

"HAYDUT ÜLKELER VAR"

Güçlü uluslar kendi egemenliklerini savunurlar. Fakat, dünyada haydut devletler var. Şu an dünyada birkaç haydut devlet bm'nın üzerine kurulduğu temel değerleri tehdit ediyor. Eğer bu birkaç haydutla mücadele etmeyeceksek o zaman şer kazanır. . Bazı ülkeler teröre destek veriyor.

"KUZEY KORE ÇÜRÜK BİR REJİME SAHİP"

Kuzey Kore çürük bir rejime sahip. Kuzey Kore rejimi yoksulluk açlık ve işkencelerden sorumlu. Kuzey Kore yönetimi kendi halkının açlıktan ölmesinden sorumlu. Dünyayı nükleer çatışmayla tehdit eden bir ülkeye silah desteği verilmemeli. Kuzey Kore'nin nükleer silah peşinde koşması ve kullandığı balistik füzeler tüm dünyayı tehdit ediyor.

Ukrayna'dan Çin Denizi'nin güneyine kadar tüm ihlalleri kınamalıyız. Tüm sınırlara ve kültürlere saygı duymalıyız.

"RUSYA VE ÇİN'E TEŞEKKÜR EDİYORUM"

BM, Kuzey Kore karşıtı yaptırımlara imza attı. Bunun için Rusya ve Çin'e teşekkür ediyorum ama daha fazlasını yapmamız gerekiyor.

BM Genel Kurulu'na yüksek çoğunlukla yaptırımları onayladıkları için teşekkür ediyorum. ABD müttefiklerini korumak zorunda kalırsa, Kuzey Kore'yi tek başımıza yok etmekten başka seçeneğimiz kalmaz. Roket adam kendisi ve rejimi için intihar görevinde.

"İRAN'LA YAPILAN ANLAŞMA ABD İÇİN UTANÇ KAYNAĞI"

İran, Hizbullah ve diğer terör rejimlerini destekliyor. İsrail ve diğer komşularını tehdit ediyor. İran'la yapılan anlaşma ABD için utanç kaynağı.

ABD dışında İran halkının en çok korktuğu şey İran liderleridir.

İran yönetimi bir katil rejimdir. İran yönetimi teröre destek veriyor. Terörle mücadele kararı aldığım 50 kadar ülkeyle ortak aldığımız birlikte mücadele etme kararı sonrası kendi uluslarımızın dışında bunları tutmalıyız. Onları finansal kaynaklar sağlayanlara engel olmalıyız. Afganistan'daki şeytanlar için askeri operasyonlarımızı yeniden şekillendirilecek. Tekrar şekilde Taliban ile mücadelemizle ilgili planlarımız şekillendirilecek.

TÜRKİYE, ÜRDÜN VE LÜBNAN'A TEŞEKKÜR

DEAŞ'ı yıkmak için son 8 ayda çok fazla adım atıldı. Suriye'deki krizin arttığını gördük. Siyasi bir kriz var. ABD, hava sahasında gerekli müdaheleyi gerçekleştirmiştir. Türkiye ve Lübnan'a destekleri için teşekkür ediyoruz. Suriye'den kaçanları karşıladıkları için de teşekkür ediyoruz.

Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a mültecilere kucak açtıkları için de teşekkür ediyoruz.

BM'YE TEŞEKKÜR

BM'nin sergilemiş olduğu çabalara mülteci konusunda teşekkür etmek istiyorum. BM Arap Birliği de krizleri ve çatışmaları istikrara sokmaya çalışmıştır. Bm Genel Kurulu'nda 193 ülke var fakat biz bütçenin yüzde 23'ünü ödüyoruz. Çok büyük bir finansal yük sırtlamış oluyoruz. Barış hedefine ulaşmış olsaydık bu yatırıma değerdi. Dünyadaki birçok ülkede çatışmalar devam ediyor.

ABD vatandaşları bir gün BM'nin çok daha fazla etkin ülke olmasını dilemektedir. Hiçbir devletin orantısız olarak bu yükü yüklenmesini düşünmüyoruz. ABD, Küba'daki yolsuzluğa batmış olan rejim ile de mücadelesine devam ediyor.

"KÜBA'YA YAPTIRIMLARI KALDIRMAYACAĞIZ"

Küba hükümeti bir takım temel reformlar yapmadığı sürece yaptırımları kaldırmayacağız.

Eğer Venezuela hükümeti otoriter rejim uygulamaya devam ederse, daha fazla adım atmaya hazırız. Venezuela'daki sosyalist diktatörlük kabul edilemez."