Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi
ensonhaber.com

Venezuela'da geçen yıl yapılan seçimleri yüzde 68 oyla kazanan Nicolas Maduro, 11 Ocak tarihinde devlet başkanlığı için yemin etmiş ve görevine başlamak için hazırda bekliyordu. Ancak Maduro'nun yemininden bir gün sonra Ulusal Meclis, bu kararı dikkate almamış ve Juan Guaido'yu 'geçici devlet başkanı' ilan etmişti.

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

MADURO TRUMP'LA YÜZ YÜZE GÖRÜŞMEK İSTEDİ

Yaşanan karışıklıklar sonrası medyaya röportajlar veren Maduro, ABD'nin Venezuela'nın içişlerine karıştığını ileri sürmüştü. Hatta Maduro, 19 Ocak tarihinde ülkesinde yayın yapan medya kuruluşu Univision'a bir röportaj vererek, Trump'ın Venezuela ile ilgili elinde olan belgelerin yanlış olduğunu ve ABD Başkanı ile 'yüz yüze' görüşmek istediğini belirtmişti.

ASKERLER AYAKLANMA ÇAĞRISI YAPTI

ABD Başkanı Trump'a gönderilen bu mesajın hemen arkasından, 21 Ocak Pazartesi günü bir grup asker silahlı ayaklanma çağrısı yaptı. Bu çağrıyı dikkate alan bir grup protestocu, gösteriler yapmış, birçok kişi barikatlar kurarak polisle çatışmıştı.

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

"HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ"

21 Ocak akşamı muhalefet ülke çapında gösteri yapılmasını da isteyince, protestolar arttı. Ayrıca protestocuları ayaklandıran Ulusal Meclis Başkanı Juan Guadio, "Hepimiz aynı gemideyiz; elektriksiz, susuz, ilaçsız, gazsızız ayrıca geleceğimiz de belirsiz. Hepimiz bu krizde batmış durumdayız, gaspçı hariç." ifadeleri kullanmıştı.

Trump, Venezuela geçici başkanını tanıdı VİDEO

ABD, GEÇİCİ BAŞKAN OLARAK GUAİDO'YU TANIDI

23 Ocak tarihinde ise ABD Başkanı Trump'ın, sosyal medya üzerinden Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu, ülkenin 'geçici devlet başkanı' olarak tanıdığını açıklamasıyla ülke, iç karışıklığa kadar ilerledi.

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

TRUMP'TAN BATI ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Dün yine akşam saatlerinde; ABD'nin siyasi ve ekonomik gücünü, Venezuela'da "Demokrasinin tesisi için kullanmaya devam edeceğini" ifade eden Trump, Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido'yu tanımaları çağrısında bulundu. Trump, ABD'nin, Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Maduro, kendisini destekleyen Venezuellalıları sokağa çıkmaya davet etti.

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi
GRAFİĞİN BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

"YÖNETİMİN GASBEDİLMESİNE SON VERELİM"

Guaidio ise, Trump'ın kendisini "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını ilan etmesinin ardından Caracas'taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Yönetimin gasbedilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum." dedi.

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

VENEZUELA'DA İÇ KARIŞIKLIK

Tüm bu yaşananların ardından ülkede, Maduro ve Guaido destekçileri kendini sokaklara attı. Polis ekipleri, protestocuları durdurmak için ise adeta birbirleriyle yarıştı.

MADURO'YA BEŞ ÜLKEDEN DESTEK

Ülkede hem bir bayram havası eserken, bir yandan da göstericilerle polisler çatışıyor. Bugün ülkedeki karışıklık devam ederken Meksika, Bolivya, Küba, Türkiye ve Rusya gibi ülkeler, Maduro'ya desteğini ifade eden ülkeler olarak öne çıktı.

Erdoğan'dan Maduro'ya destek mesajı VİDEO

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

Gün gün Venezuela'daki darbe girişimi

Günün önemli gelişmeleri VİDEO