Çocuklar için çöpten kitap topluyor
İHA

Eskişehir’de Fahrenheit451 Sahaf adlı kitapçıda çocuk kitapları ücretsiz dağıtılıyor. Cama asılan 'Dükkanımızda tüm çocuk kitapları ücretsizdir’ notunu gören çocuklar, ücretsiz kitaplara büyük ilgi gösteriyor.

TAMAMEN ÜCRETSİZ OLACAK

Çocukların kitaba rahat ulaşabilmesi ve yaşama dair ümit beslemesi için başlatılan uygulama hem aileler hem de çocuklar düşünülerek tasarlandı. Çocuk kitaplarının hızlı okunan ve çabuk biten ancak pahalı kitaplar olduğunu dile getiren sahaf Devran Bildik, ailelerin bu masrafı karşılamada zorlanabileceğini aktardı.

Daha önce de çocuk kitaplarını maksimum 1-2 liradan sattığını sözlerine ekleyen Devran Bildik, bu ücreti de kaldırarak çocuk kitaplarını tamamen ücretsiz olarak verdiğini dile getirdi.

Çocuklar için çöpten kitap topluyor

Çocuklar için çöpten kitap topluyor ViDEO

"ÇOCUKLAR ÜCRETSİZ KİTAP ALSINLAR"

Yaklaşık 2 ay önce bir kitap vesilesiyle bu uygulamaya başladığını söyleyen Devran Bildik, "Çocuk kitapları da nispeten daha kısa sürede okunan tipte kitaplar olduğu için eğer bir çocuk düzenli olarak kitap okursa ve aile bunu sürekli sıfır olarak karşılamaya kalkarsa tahminimce minimum aylık en azından 100 lira 150 lira çocuk kitabına vermesi gerekiyor bir ailenin. Ki bu ne yazık ki ülkemizde her ailenin altından kalkabileceği bir şey değil. Bugün 19 liraya 20 liraya çocuk kitapları var. Biz bir yerden başlayabiliriz. Çocuk kitapları zaten bedel olarak çok yüksek bedelli kitaplar değil. Zaten satarken çok yüksek bedellere satmıyoruz. 1 liraya 2 liraya veriyoruz. Olmayıversin, çocuklar ücretsiz kitap alsınlar." ifadelerini kullandı.

Çocuklar için çöpten kitap topluyor

"OKUYAN NESLE DESTEK OLALIM"

Gerektiği takdirde geri dönüşüm toplama yerlerinden ve çöplüklerden bile kitap toplamaya gittiğini söyleyen sahaf Devran Bildik, "Okusunlar, getirsinler, bir daha alsınlar. Getirmezlerse canları sağ olsun problem değil ama okumaları için bunlara destek olalım. Okuyan neslin, kitap seven neslin yetişmesine destek olalım. Biz küçük bir dükkanız, çok para kazanmayan bir dükkanız. O yüzden bizim sınırlarımız bir yere kadar oluyor. Bu sınırların tükendiği yerde, gerekirse geri dönüşümlerden kağıt çöplerinin atıldığı yerlerden çocuk kitabı toplamaya çıkıyoruz. Bu olay sayesinde dönüp yanınızdaki çocuğa bir kitap hediye ediyorsanız da bu bizim için çok güzel bir şey. Ama burası bir çeşit adres olarak, gelebilirler buradan dükkandan istedikleri zaman, artık çocuk kitabı okumak istemeyecekleri yaşa gelene kadar çocuk kitabı alabilirler. Geri getirmek zorunda değiller ama geri getirirlerse iyi olur. Çünkü bir sonraki çocuğa vermek için kitabımız olur demektir. Çocukların kendileri seçmesi lazım. Kendi istedikleri kitapları okuması lazım. Kendi beğendikleri kitabı okuması lazım. Geri getirip yerine başkasını okumaları lazım. Biz aileler olarak çok üstüne titriyoruz. Hemen hemen her şeye onlar hakkında karar veriyoruz ama en azından okumak istedikleri kitap noktasında onlar seçiversin." şeklinde konuştu.

Çocuklar için çöpten kitap topluyor

"ÇOCUKLAR KİTAPLARI ÇOK SEVDİ"

Cama asılan yazıyı görüp kitap almaya gelen Berat Akyüz ve Ebrar Tanem Işıklar, "Dışarıdaki fotokopiden gördük ve çok güzel bir şey. Almaya geldik. Okuyup tekrar getirebilirler. Burada çocuklara ücretsiz kitap veriyorlar. Çok iyi bir şey. Ben kitabı okuduktan sonra buraya getiririm, yenisini alırım yine götürürüm. Arkadaşlarıma tavsiye edecek olsam, buradaki yakın arkadaşlarıma ya da kurstaki arkadaşlarıma söylerim. Onlarla birlikte gelir, alır, okur, tekrar getiririz." şeklinde konuştu.

Çocuklar için çöpten kitap topluyor

"NE GELİR ELİMİZDEN İNSAN OLMAKTAN BAŞKA"

Kısa sürede sosyal medyada da yoğun ilgi gören bu uygulama, sahafın sosyal medya hesabı üzerinden şu not ile paylaşıldı: "Canlı olarak var olduğumuz müddetçe insan olarak da var olmaya gayret edeceğiz. Kapılarımız açık olduğu müddetçe çocuk kitaplarını ücretsiz vereceğiz. Çünkü, ne gelir elimizden insan olmaktan başka?"

Çocuklar için çöpten kitap topluyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)