Çin'in ekonomik büyüme rakamları sahte çıktı
Ajanslar

cin

Ekonomik büyümesi ile tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Çin, büyük bir skandala imza attı. Uzun zamandır Çin'de açıklanan ekonomik verilerin doğruluğu ile ilgili şüpheler varken bu iddia ilk kez yetkililer tarafından kabul edildi.

BÜYÜME RAKAMLARI ÜZERİNDE OYNANDI

Çin'in devlet haber ajansı Xinhua'ya konuşan bazı yerel yetkililer, "Büyüme oranlarını yüksek göstermek için son yıllarda ekonomik veriler üzerinde oynandı. Gerçekte büyüme rakamları daha küçüktü" dedi.

Çinli yetkililerin, milli gelir rakamlarını yüksek göstermek için hanehalkı ve mali gelir rakamlarının olduğundan daha büyük gösterildiğini söylediği ifade edildi.

BÜYÜME RAKAMLARI ŞİŞİRİLMEMİŞ OLSAYDI..

Adı açıklanmayan bir yetkili, "Eski büyüme rakamları şişirilmemiş olmasaydı bugün ekonomide yaşanan yavaşlama bu kadar sert olmazdı" diye konuştu. 3 yıl önce yüzde 9,5 büyüme rakamına ulaşan Liaoning eyaletinin, son olarak yüzde 2,7 büyüdüğü ve rakamlar arasındaki bu farkın dikkat çekici olduğu kaydedildi.

Çin hükümeti tarafından açıklanan ulusal verilerin yerel yönetimler tarafından sunulan verilere göre daha doğru olduğu düşünülmesine rağmen pek çok analist, resmi ekonomik verilere temkinli yaklaşmayı tercih ediyor.

"YÜZDE 6 BÜYÜDÜK" DEMİŞLERDİ

Goldman Sachs Asya-Pasifik Bölgesi Baş Ekonomisti Andrew Tilton, Eylül ayında, ekonomik aktivite göstergelerine istinaden Çin ekonomisinin yüzde 6'nın biraz altına büyüdüğünü söylemişti.

Eylül ayında yüzde 6,9 olarak açıklanan GSYH büyümesi analist beklentileri üzerinde gelmişti. Daha önceki dört büyüme verisinden üçü piyasa beklentisinin yüzde 0,1 üzerinde gelmişti.