CHP'den başkanlık tepkisi: Trump özenerek bakıyordur
ensonhaber.com

bülenttezcan

Milliyet Gazetesi'nden Meriç Tafolar'ın haberine göre, CHP kurmayları, Ak Parti ile MHP arasında sağlanan uzlaşmanın ardından önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na getirilmesi beklenen başkanlık yetkileriyle donatılmış cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliğine tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Partili cumhurbaşkanı gücü tek elde toplamanın aracıdır. Partili cumhurbaşkanı, disiplinli parti sistemi olan Türkiye’de parlamentoyu da kontrol eder. Paketi gördüğümüzde netleşecek ama yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplanan bir çalışma yapılmış.

MÜCADELENİN MERKEZİ DE CHP OLACAK

Adı Cumhurbaşkanlığı olan patronlu başkanlık dediğimiz tek adam rejimini planlayan bir öneri gözüküyor. Hiçbir denetime tabi olmayan cumhurbaşkanı planlanıyor. Adı başkan olanlar bile hevesle bakarlar, bu yetkilere. Trump bu sisteme özenerek bakıyordur. CHP Türkiye’yi tek partili rejimden çok partili rejime taşıdı. Bu, AKP’nin Türkiye’yi tek partili rejime taşıma projesinin en üst noktasıdır. Bu bir diktatörlük projesidir, buna karşı mücadelenin merkezi de CHP olacak” dedi.

"BOŞ KAĞIDA İMZA"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de teklif için milletvekillerinden imza toplanmasına tepki göstererek, “Boş kağıda imza topluyorlar. Metin henüz yazılmadığına göre AKP milletvekilleri neyi imzalıyor? Kapsamını, sınırını görmeden, maddeleri görmeden boş kağıda imza atmak demek, tam da mevcut durumun itirafıdır. Aslında, Anayasaya sadakat yemini etmiş, vatandaştan Meclis’te yasa çıkarmak için vekâlet yetkisi almış birilerinin daha gelmemiş bir önerge için boş kağıda imza veriyor olmaları tam olarak rejimin neye doğru evrildiğini gösteriyor. Boş kağıda imza atmak, kendi iradelerini teslim ettiklerinin göstergesidir. Bu normal şartlarda suç üstü durumudur” ifadesini kullandı.