Charlie Hebdo'nun 20 yıllık çizeri Luz dergiyi bırakıyor

ö

Rénald Luzier ya da Charlie Hebdo dergisindeki mahlasıyla Luz, Libération gazetesine verdiği röportajda Charlie Hebdo’dan ayrılacağını duyurdu. Uğradığı terörist saldırıdan beri insan kaynağı sıkıntısı çeken dergide 20 yıldan beri çizerlik yapan Luz, saldırıdan o gün doğumgünü olduğu ve bu sebeple toplantıya geç kaldığı için kurtulmuştu.

Luz, saldırıdan sonra basılan ilk sayının da kapağını çizmiş, Muhammed Peygamberi kapağa taşıyan çizim, tartışmalara neden olmuştu.

"BUNU TAŞIYAMAMA KORKUSU AĞIR GELMEYE BAŞLADI"

Eylül ayından dergiden ayrılacak olan çizer, Libération’a verdiği röportajda, yasın, acının, kızgınlığın kendisinde tahribat yarattığını belirterek ayrılma gerekçesini şöyle anlattı:

“Saldırıdan sonraki ilk kapağı yapmak çok güzeldi. Sonra, hızlıca devam etmek için kollektif bir irade oluştu. Benim zamana ihtiyacım vardı ama kimseyi yüzüstü bırakmamak için dayanışmaya devam ettim. Ama bir an sonra bunu taşımak çok ağır gelmeye başladı. Çizim yapacak çok az kişi vardı. 4 kapaktan 3’ünü ben yapıyordum. Her yeni sayı bir işkence çünkü diğerleri artık yoklar. Uykusuz gecelerde kaybettiklerimizi düşünüp, Charb, Cabu, Honoré, Tignous acaba ne çizerlerdi diye kendine sormak yıpratıcı... Bu ayrılma kararı aynı zamanda bu endişeden de kaynaklanıyor: İyi olmama korkusu.”