Charlie Hebdo Mısır’da düşen uçakla dalga geçti
Ajanslar

charlie hebdo

Yayınladığı karikatürlerle tüm dünyada ‘ifade özgürlüğü’ ve ‘kutsal değerlere saygı’ tartışmasını alevlendiren Charlie Hebdo, yine bir sansasyonla gündemde. Mizah dergisi, bu kez 31 Ekim günü Mısır’ın Sina Yarımadası’nda düşen Rus yolcu uçağı hakkındaki iki karikatürüyle büyük tepki topladı. Rusya Federasyon Konseyi üyesi İgor Morozov, derginin karikatürlerini ‘ölenlerin anısıyla alay etmek’ olarak değerlendirdi.

İLK KARİKATÜR: IŞİD'İN ÜZERİNE DÜŞEN UÇAK PARÇALARI

İlk karikatürde, düşen uçak parçalarından kendini korumaya çalışırken çizilmiş IŞİD mensubu bir terörist yer alıyor. Karikatürün üzerinde ‘IŞİD: Rus Hava Kuvvetleri bombardımanlarını yoğunlaştırıyor’ ifadesi yazıyor.

Charlie Hebdo Mısır’da düşen uçakla dalga geçti

GÖZLÜKLÜ KAFATASI

Diğer karikatürde ise düşen uçağın önünde duran, tek camı kırılmış güneş gözlüklü bir kafatası görünüyor. Çizimde ‘Düşük ücretli Rus Hava Yolları’nın tehlikeleri. Air Kokain ile uçmalıydım’ ifadesi yer alıyor.  ‘Air Kokain’ ifadesiyle iki Fransız pilotun 2013 yılında, özel bir uçakta Dominik Cumhuriyeti’ne yaklaşık 700 kilo kokain sokarken yakalanması olayına gönderme yapılıyor.

Charlie Hebdo Mısır’da düşen uçakla dalga geçti

Ayrıca dergideki bir ‘espiride’ IŞİD teröristlerinin 224 porsiyon ücretsiz yemeğe ulaşmasının tek yolunun uçağı düşürmek olduğu belirtilmiş.

"DERGİ KURBANLARIN ANISIYLA ALAY EDİYOR"

Charlie Hebdo’nun bu karikatürleri, 224 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan uçak faciasının şokunu hâlâ atlatamayan Rusya’da büyük öfke yarattı. Ren TV’ye konuşan Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi İgor Morozov, derginin uçak faciası kurbanlarının anısıyla alay ettiğini söyledi. Morozov, “Bence bu, facianın kurbanlarının anısıyla alay etmektir, bir hakarettir. Hangi türde yayın yaparsa yapsınlar basın organlarının ölenlerle alay etmesi kabul edilemez” dedi.

Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed karikatürleri nedeniyle ocak ayında uğradığı katliamı hatırlatan Rus parlamenter “Bence şiddet eylemlerini dergi çalışanlarının kendisi provoke ediyor” diye konuştu.

İLK VAKA DEĞİL

Charlie Hebdo daha önce de trajik olaylarla ilgili tartışma yaratan karikatürler yayınlamıştı. Derginin kaybolan Malezya uçağı ile Bodrum’da cansız bedeni kıyıya vuran ve mülteci krizinin sembolüne dönüşen Aylan Kurdi’yle ilgili karikatürleri büyük tepki toplamıştı.