Çeyiz ve konut hesabında 105 milyon lira birikti
ensonhaber.com

Hükümetin sosyal projeler kapsamında geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği, 'Çeyiz Hesabı' ve 'Konut Hesabı' uygulamaları başarıyla sürüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın öncülüğünde başlatılan projeler, maddi sıkıntı nedeniyle yuva kurmakta veya konut satın almakta zorlanan binlerce kişiye umut oldu.

Çeyiz ve konut hesabında 105 milyon lira birikti

Bankalarda açılacak özel hesaplarda düzenli birikim yapanlara, devlet desteği öngören 'Çeyiz Hesabı' ve 'Konut Hesabı' uygulamalarına yaklaşık 37 bin başvuru yapıldı. Bakanlık verilerine göre evlilik hazırlığı yapan toplam 25 bin 678 kişi bankalarda 'Çeyiz Hesabı' açtırdı.

BİRİKEN MEVDUAT 105 MİLYON LİRA

Ev alırken devlet desteğinden yararlanmak isteyen 10 bin 919 kişi de, 11 ayrı bankada 'Konut Hesabı' açtırarak, her ay düzenli ödemede bulundu. Bankalarda açılan 'Çeyiz' ve 'Konut' hesaplarında bugüne kadar biriken mevduat toplamı ise 105 milyon 854 bin TL'ye ulaştı.

15 BİN LİRAYA KADAR DESTEK

Geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeyle hayata geçirilen uygulama, bankada hesap açtırarak üç yıl düzenli ödeme yapanlara, biriktirdikleri paranın miktarına göre yüzde 20'ye kadar devlet desteği verilmesini öngörüyor. Akşam'ın haberine göre, 'Çeyiz Hesabı' açarak toplam üç yıl para yatıranlar 5 bin TL'ye, 'Konut Hesabı' açarak 3 yıl düzenli para yatıranlar da 15 bin TL'ye kadar devlet desteğinden faydalanabiliyorlar.

Çeyiz ve konut hesabında 105 milyon lira birikti

BANKALARIN İLK ÖDEMESİ 2019'DA

Çeyiz Hesabı için ödemelerin aksatılmaması gerekiyor. Yapıln aylık ödemede 3 kereden fazla, 3 aylık ödemelerde ise birden fazla ödemenin aksatılması, hesabın sona erdirilmesine neden oluyor.

BANKA ÖDEYECEK

Uygulama başladığında verilen bilgilere göre, çiftlerin devlet katkısını alabilmeleri için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde evlilik cüzdanı ve ilk evlilikleri olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belgeyle bankaya başvurmaları gerekiyor. Bu kapsamda en geç 2 ay içerisinde söz konusu hesabın bulunduğu bankadan para alınabiliyor.

Yuva kuracak gençlere sağlanacak devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak ve hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Çeyiz Hesabı'nın hak sahibine ilk ödemesi ise 2019 yılında yapılacak.