Boşanma dilekçesi nedir ve nasıl hazırlanır
ensonhaber.com

boşanma

Boşanma kararı alan çiftler ya da çiftlerden birinin hazırladığı boşanma dilekçeleri ikamet adresinin bağlı olduğu aile mahkemesine yazılır. Eğer bölgede aile mahkemesi yoksa sulh mahkemeleri boşanma davalarında dilekçenin verileceği adrestir.

boşanma

- Boşanma davalarında, boşanma dilekçeleri temel belge olarak nitelendirilebilir. Boşanma dilekçesinde boşanma gerekçeleri, tüm hukuki talepler, haklar belirtilmelidir.

- Verilen dilekçede yazılan her cümle davanın akıbetini, süresini ve niteliğini belirleyecektir. O nedenle her boşanma davası için ayrı nitelikte boşanma dilekçesi hazırlanmalıdır ve bu aşamada avukat desteği çok önemlidir. Her birey, her ilişki kendine has olduğu gibi boşanmalar da kendine özel gerekçelere, dinamiklere sahiptir. Boşanmaya giden sürece sebep olan gerekçelere göre özel boşanma davası dilekçeleri hazırlanmalıdır.

boşanma dilekçeleri

Gerekçelerine göre boşanma dilekçeleri

Boşanma dilekçelerini, gerekçelerine göre sınıflandırmak doğru olacaktır.

Aldatma nedeniyle boşanma dilekçesi: Aldatma sebebiyle hazırlanan boşanma dilekçesi, aldatılan kişinin elindeki delillere yoğunlaşarak hazırlanmalıdır ve bunlar açıkça belirtilmelidir. Ayrıca eşin boşanma davasında nafaka, velayet ve tazminat gibi taleplerine mutlaka yer verilmeli.
Terk etme nedeniyle boşanma dilekçesi: Bu tür boşanmalarda dilekçeden önce, terk edilen eş karşı tarafa evlilikbirlikteliğinin yeniden kurulması talebiyle ihtar vermelidir. İhtar süresi terk edilme sürecinden sonraki 4. ayda verilebilir. Kendisine ihtar verilen eşin, bu ihtara 2 ay içerisinde yanıt vermesi gerekir. Eğer olumlu bir yanıt verilmezse bu ihtarla birlikte hazırlanacak boşanma dilekçesinde terk etme süreci, terk edilme şekli ve nedenleri net bir şekilde
yazılmalı.

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma dilekçesi: Türk Medeni Kanununda, evliliğin temelden sarsıldığı iddiasıyla açılan boşanma davası sayısı bir hayli fazladır. Bu tür boşanma süreçlerinde hazırlanacak dilekçede, Evliliğin temelden sarsıldığı ve sürdürülemez olduğu konusunda sebeplere yer verilmeli, evlilik birliğinin yıkıldığı vurgulanmalıdır.

Anlaşmalı boşanma

Anlaşmalı boşanma dilekçesi nedir

Boşanmak isteyen eşlerin aralarında anlaştığı boşanma dilekçesidir. Bireyler mal paylaşımı ve boşanma gerekçeleri hususunda anlaşarak, tüm hukuki sorumluluklar üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve yasal sürece ilişkin durumları kabul ettiklerini beyan ettikleri bir boşanma dilekçesi hazırlamalıdır. Anlaşmalı boşanma dilekçelerinde her iki tarafında imzası bulunmak zorundadır. Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı ve tazminat olması durumunda anlaşmalı boşanma avukatıdanışmanlığı alınması faydalı olur.

çekişmeli boşanma

Çekişmeli boşanma dilekçesi nedir

Çiftlerden bir tarafın boşanmayı kabul etmediği, haberdar olmadığı ya da istemediği durumlarda genelde bir tarafın başvurusuyla hazırlanan dilekçedir. Dilekçeyi veren kişi neden boşanmak istediğini gerekçeleriyle açıkça belirtmeli, mal paylaşımı, varsa çocukların velayeti, nafaka, tazminat gibi hukuki taleplerine boşanma dilekçesinde yer vermelidir. Çekişmeli boşanma davası süreçlerinde şiddete bağlı, terk etme, aldatılma gibi gerekçelere göre her duruma göre farklı dilekçe hazırlanmalıdır.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO